Συνεργασία στην ενέργεια – Κινητήριος δύναμη στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επεσήμανε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ.

Κοινό όραμα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι η ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων σε όλους τους τομείς πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας  στο Φόρουμ, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το γεγονός ότι η επίσκεψη μου στο Ισραήλ αποτελεί την πρώτη μου επίσκεψη σε χώρα στην οποία συνοδεύομαι από τον Υπουργό Ενέργειας και από μια δυναμική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου στην περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, έτσι ώστε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ευημερίας για τις χώρες μας».

«Κατά τη διάρκεια των εντατικών επαφών που είχα με αξιωματούχους της Κυβέρνησης του Ισραήλ έγινε σαφές ότι αυτό είναι ένα όραμα που μοιράζονται και οι δύο χώρες», ανέφερε προσθέτοντας «το όραμα αυτό είναι να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι συμμεριζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

«Προς το σκοπό αυτό επαναλάβαμε ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση του Πλαισίου Συμφωνίας για την κοινή ανάπτυξη οποιωνδήποτε κοινών κοιτασμάτων και των πολυμερών Μνημονίων Συναντίληψης στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ένθερμα την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου ευρω-ασιατικού αγωγού μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ –Ελλάδας», αναφέροντας ότι «η Κύπρος είναι δεσμευμένη στη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού».

«Η σταθερότητα που προσφέρει η Κύπρος όπως και η γεωγραφική της θέση απέναντι από το Κανάλι του Σουέζ είναι σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενεργειακής υποδομής στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις αγορές της Απω Ανατολής μέσω του Σουέζ σε συγκριτικά χαμηλό κόστος, όπως και στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά τις επιπλοκές που είχε η επιβαλλόμενη απόφαση του Eurogroup, η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το απαραίτητο πακέτο οικονομικής βοήθειας και είναι πλήρως αφοσιωμένη στην αναδόμηση και αναζωογόνηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ένας αριθμός περιορισμών στις συναλλαγές έχουν αρθεί και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα οι συνθήκες να επιτρέψουν την ακύρωση όλων των περιορισμών», προσθέτοντας ότι με το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου θα ολοκληρωθεί σύντομα η αναδόμηση της τράπεζας.

 

«Η Κυβέρνηση μου επικεντρώνεται στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υφιστάμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός περισσότερο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στις άδειες παραμονής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι θα παραχωρούνται άδειες, μεταξύ άλλων, σε αιτητές που θα επενδύουν από 300 χιλιάδες ευρώ σε περισσότερες από μια κατοικία, ενώ σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, το χαμηλό εταιρικό φόρο και το πλήρες εναρμονισμένο νομικό και φορολογικό σύστημα με την ΕΕ.

«Ευκαιρίες υπάρχουν, είπε, ακόμα σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας, της υγείας, της τεχνολογίας και του εμπορίου», συνέχισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σύντομα θα ολοκληρωθούν και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε κάθε επιχειρηματική ή επενδυτική δραστηριότητα που προέρχεται από το Ισραήλ.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ