Συζητείται η Κυπριακή οικονομία και στο Λονδίνο


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Η εκδήλωση έγινε με τη συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα του EPISTEME (Σύνδεσμος Βρετανοκυπρίων Επαγγελματιών) και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χάρης Παπαχαραλάμπους. Μετά από μια σύντομη εισαγωγική παρουσίαση του οργανισμού, ο κ. Παπαχαραλάμπους απέδωσε την κρίση στην Κύπρο μεταξύ άλλων σε λανθασμένους υπολογισμούς, σφάλματα, απουσία ξεκάθαρου οράματος, λανθασμένες νοοτροπίες και πολιτικές πιέσεις.

Επεσήμανε και κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που ώθησαν το νησί στη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε: την έκθεση στην ελληνική αγορά ομολόγων, την ελλιπή αξιολόγηση ρίσκου και την υπερδιόγκωση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, την αλλαγή καθεστώτος της Λαϊκής, τον καθυστερημένο και ανεπαρκή έλεγχο των δημόσιων δαπανών και του χρέους, τη λανθασμένη αξιολόγηση καταστάσεων και φίλων, την απροθυμία μεταρρύθμισης και επίλυσης μακροχρόνιων εκκρεμών θεμάτων, καθώς και την υπερεξάρτηση από κάποιους τομείς, όπως ο τραπεζικός.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος έτυχε άδικης μεταχείρισης από τους εταίρους, αλλά όπως πρόσθεσε έπρεπε να είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις τις οποίες πολλοί, όπως και ο ίδιος, όπως είπε, αγνόησαν. Μίλησε για ενορχηστρωμένο σχέδιο, το οποίο όμως επετράπη λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία είχε φέρει τον εαυτό της η Κύπρος.

Παρατήρησε πάντως ότι σιγά-σιγά ήδη η εικόνα αρχίζει να βελτιώνεται, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου διάσωσης. Σχολίασε ότι οι καταγγελίες περί ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο αποδεικνύονται προφάσεις, σχεδόν σαν τις καταγγελίες περί όπλων μαζικής καταστροφής κατά του Ιράκ, όπως ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι σχεδόν όλες οι ξένες εταιρείες έχουν παραμείνει στην Κύπρο. Συμπλήρωσε ότι ναι μεν ο εταιρικός φόρος αυξήθηκε στο 12,5%, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι πολλές διμερείς φορολογικές συμφωνίες που διατηρεί η Κύπρος.

Στρέφοντας την προσοχή του στους τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις και μπορούν να αναζωογονήσουν την κυπριακή οικονομία στάθηκε αρχικά στον τουρισμό. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες, πάρκα αναψυχής, μαρίνες, ιατρικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις, κέντρα αποκατάστασης και εγκαταστάσεις αθλητικού τουρισμού. Σημείωσε, συμφωνώντας με τοποθετήσεις παρευρισκομένων, την ανάγκη μεγαλύτερης ποικιλίας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο κ. Παπαχαραλάμπους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υδρογονάνθρακες. Πέραν από τα έσοδα από την πώληση αερίου σημείωσε τις ευκαιρίες που ανοίγουν οι συναφείς υποδομές, όπως κέντρο ενέργειας και μονάδα υγροποίησης αερίου, τερματικά αποθήκευσης ενέργειας, εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου, εγκαταστάσεις εισαγωγής και εξαγωγής. Ωστόσο σημείωσε ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και οι ανανεώσιμες πηγές, όπου το νομικό πλαίσιο γίνεται πιο απλοποιημένο και ελκυστικό για δυνητικούς επενδυτές.

Για τη ναυτιλία επεσήμανε ότι είναι ένας τομέας που δεν έχει επηρεαστεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η Κύπρος έχει το μοναδικό εγκεκριμένο από την ΕΕ σύστημα φορολόγησης χωρητικότητας πλοίων.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο αναφέρθηκε στη συνοπτική παρουσίασή του ο κ. Παπαχαραλάμπους ήταν αυτός της αξιοποίησης ακινήτων και υποδομών, κάνοντας λόγο για καζίνο, κτηματική περιουσία, μαρίνες, εκπαιδευτικά και υγειονομικά έργα και θεματικά πάρκα.

Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου συμπεριέλαβε την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω του χαμηλότερου κόστους, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται ασφαλώς και στις επώδυνες μειώσεις που υπομένουν οι κάτοικοι της Κύπρου, τη γρήγορη προώθηση έργων με τη σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και τις ευκαιρίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της αναψυχής, της πληροφορίας και επικοινωνιών (ICT), της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και του νέου σκηνικού στον τραπεζικό τομέα, καθώς ανοίγουν ευκαιρίες για άλλες τράπεζες, Αποκάλυψε ότι τις επόμενες εβδομάδες τέσσερις ξένες τράπεζες θα βρεθούν στην Κύπρο για μια αυτοψία των δεδομένων καθώς ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο νησί.