Τα καυτά ερωτήματα Χατζηγεωργίου προς Ηλιάδη

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στις 04.05.2013 το περιοδικό IN BUSINESS δημοσίευσε άρθρο του  πρώην Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέα Ηλιάδη στο οποίο ο κ. Ηλιάδης παρουσίαζε την αλήθεια όπως δήλωνε γύρω από την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο μέσω αριθμών και ντοκουμέντων.

Αρχικά να πω ότι συμφωνώ με την  θέση του ότι ο τρόπος που έγινε η πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα δεν ήταν προς το συμφέρον των καταθετών και μετόχων των κυπριακών τραπεζών αφού με μια πιθανή θυγατροποίηση των τραπεζών αυτών θα υπήρχε η επιδιωκόμενη θωράκιση και οι θυγατρικές πλέον των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα θα είχαν πρόσβαση  στον ELA μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος. Και υποθέτω ότι συμφωνεί μαζί μου ότι  η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος συμπεριφέρθηκε αμείλικτα στο συγκεκριμένο θέμα.

Εντούτοις όμως, κάποια βασανιστικά ερωτήματα παραμένουν επιμελώς αναπάντητα από τον κ. Ηλιάδη όσον αφορά την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα καθώς και τις ευθύνες  τους πριν από την απόφαση του ΕUROGROUP (2011) για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Ερωτώ  λοιπόν τον κ. Ηλιάδη:

• Μήπως  η συγκέντρωση κινδύνου σε ελληνικά ομόλογα ως ποσοστό των κεφαλαίων και κεφαλαιουχικής βάσης με τις τράπεζες τις οποίες συγκρίνει είναι παρόμοια? Αν δεν είναι  μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε συνετή τραπεζική πρακτική από μέρους των δυο κυπριακών τραπεζών?

• Τι ποσοστό της κεφαλαιουχικής βάσης της Τράπεζας Κύπρου αντιπροσώπευαν τα ελληνικά ομόλογα, και αν αυτό το ποσοστό ήταν πιο ψηλό από τις επενδύσεις γερμανικών και γαλλικών τραπεζών σε αυτά τα ελληνικά ομόλογα?

• Γιατί αποφασίστηκε η συγκέντρωση κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα και όχι σε ομόλογα άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης η και της ευρωπαϊκής ένωσης.

• Γιατί  η Τράπεζα Κύπρου δεν ανέλυσε  ποτέ στο κοινό τις επενδύσεις της σε ομολόγα όλων των χωρών της ΕΕ ή της Ευρωζώνης για να αντιληφθούμε καλύτερα πως γινόταν, εάν όντως γινόταν, συνετή τραπεζική διαχείριση των διαθέσιμων της τράπεζας?

• Πως και από ποια όργανα της τράπεζας πάρθηκαν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις μετά που η τράπεζα έγκαιρα είχε αποσυρθεί από τα ελληνικά ομόλογα?

• Γιατί πριν από την απόφαση του ΕUROGROUP (2011) για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων καμιά τράπεζα δεν ζήτησε έγκαιρα γραπτώς  όπως η κυβέρνηση προβεί σε σχετικές ενέργειες για εξαίρεση των κυπριακών τραπεζών από το κούρεμα?

• Γιατί μετά την απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων υπήρξε τόσο μεγάλη εκκωφαντική  σιωπή από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κύπρο?

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ