Το τέλος της λιτότητας προαναγγέλλει ο Μοσκοβισί

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η κίνηση της Ευρώπης να δώσει στην Γαλλία περιθώριο δύο ετών για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% σηματοδοτεί το τέλος του “δόγματος της λιτότητας” στην Ευρώπη, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Παρασκευή στην Γαλλία περιθώριο άλλων δύο ετών για να ανταποκριθεί στον στόχο της για την μείωση του ελλείμματός της.

“Αυτό είναι μια αποφασιστική κίνηση, είναι μια στροφή στην ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου από τότε που ξεκίνησε το ευρώ”, δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1. “Είδαμε το τέλος μιας κάποιας μορφής χρηματοπιστωτικής λιτότητας και το τέλος του δόγματος της λιτότητας”, σημείωσε.

Ο Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Γαλλία θα μείνει προσηλωμένη στον στόχο της για τη μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2014, αλλά χαιρέτισε το περιθώριο δύο ετών στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ισχυρή. “Η λιτότητα τελείωσε, αλλά παραμένουμε σοβαροί” όσον αφορά τους στόχους μας, σημείωσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε το Σάββατο το Παρίσι να συνεχίσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του παρά την διετή παράταση που του δόθηκε για να επιτύχει τον στόχο του για την μείωση του ελλείμματος.

Πυρά από τη Γερμανία

Πολιτικοί στην Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην οποία θα γίνουν εκλογές σε λιγότερο από πέντε μήνες, έχουν αρχίσει να επικρίνουν πιο ανοιχτά τις γαλλικές πολιτικές.

Ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο υποψήφιος για την καγκελαρία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εξέφρασε σήμερα “μεγάλη ανησυχία” όσον αφορά την εξέλιξη της Γαλλίας και την παρουσίασε ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην Ευρώπη.

“Στην Γαλλία μπορεί κανείς να δει τι μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία που υπολογίζει στην ανακατανομή, στους υψηλότερους φόρους, στα μικρότερα ωράρια εργασίας και στην συνταξιοδότηση σε νεαρότερη ηλικία”, δήλωσε ο Μπρίντερλε σε συνέδριο του κόμματός του.

“Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ανάπτυξη, υψηλότερο κρατικό χρέος και χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα (…) Η Ευρώπη αναμένει με μεγάλη λαχτάρα μια ‘στιγμή Μιτεράν’ με τον (πρόεδρο) Φρανσουά Ολάντ”, σημείωσε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει προς τα τέλη της προεδρίας του εκλιπόντος ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν.

“Η Γαλλία είναι ο πιο στενός μας εταίρος, αλλά ανησυχώ πολύ για την εξέλιξή της”, κατέληξε ο Μπρίντερλε κατά το συνέδριο του κόμματός του στην Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία.

Σε παράταση ελπίζει και η Ιταλία

Αντιθέτως ο νέος υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Στέφανο Φασίνα δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι η Ρώμη θα πρέπει επίσης να επιζητήσει να της δοθεί παράταση δύο ετών για να ανταποκριθεί στους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος.

“Το θεωρώ απολύτως απαραίτητο”, σημείωσε ο Φασίνα, ένας από τους κύριους επικριτές των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικα”.

“Αν ορισμένες χώρες -όχι μόνον η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβενία- έχουν ήδη κερδίσει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% (του ΑΕΠ) γιατί όχι και η Ιταλία”, σημείωσε.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.