Θέμα 24H: Ο καφές των 4 ευρώ και των “4άρων ωρών” (vid)

Της Έλενας Τσιακούπη


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μια βόλτα το απόγευμα στις Φοινικούδες, στην Λάρνακα τις καθημερινές και ένα Σαββατοκυρίακο στα μπαράκια στην παραλία Μακένζυ, είναι αρκετό για να γεμίσει το «μάτι» με την νεολαία η οποία απολαμβάνει την κουβεντούλα με ποτό ή καφέ.

Μετά τις 8 το βραδάκι είναι αδύνατον να βρει κάποιος θέση σε κάποιο καφέ. Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι «μα καλά, δεν καταλαβαίνουν από κρίση;» Εάν όμως παρατηρήσει κανείς θα διαπιστώσει ότι το μυστικό τους είναι ο «πολύωρος καφές». Τι εννοούμε; Μια παρέα από 4 άτομα, παραγγέλνει 4 καφέδες. Το λιγότερο το οποίο θα πληρώσει είναι 15 ευρώ και το περισσότερο 20 ευρώ. Αν το πάρουμε από την οπτική του ιδιοκτήτη η παρέα του δίνει 20 ευρώ , όμως μπορεί να «κρατήσει» για τέσσερις ώρες στο τραπέζι. Με άλλα λόγια η νεολαία μπορεί να βγαίνει έξω, διαθέτοντας 5 ευρώ για το καφέ αλλά κάθεται με τις ώρες, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εναλλαγές τραπεζιών-πελατών. 

Μπορεί τα καφέ και τα μπαράκια να φαίνονται γεμάτα, όμως το «χρήμα» που αφήνουν είναι μηδαμινό σε σύγκριση με την ώρα που επενδύουν στην «πολύωρη κρατημένη» διασκέδαση τους. 

Από την άλλη πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους ή να βγάλουν προσφορές, ώστε να προσεγγίσουν και άλλους πελάτες. Η κρίση , επηρέασε τους νέους αφενός όσον αφορά την ανεργία και αφετέρου στο χρήμα που επενδύουν για την διασκέδαση τους και τις εξόδους τους.

Η Μαρία , ηλικίας 25 χρονών αναφέρει «Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε επειδή δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, δηλαδή και καφέ και μπαράκι είναι να επιλέξουμε ένα από τα δυο και να καθίσουμε για ώρες, πίνοντας μόνο ένα ποτό ή ένα καφέ. Πολλές φορές παραγγέλνουμε και νερό γιατί στεγνώνει το λαρύγγι μας.»

Ο Γιώργος, 28 χρονών λέει «Δεν βλέπετε; Οι καφετέριες είναι γεμάτες. Ο κόσμος θέλει να ξεδώσει. Ευτυχώς υπάρχουν και οι φτηνές λύσεις όπως για παράδειγμα, βγαίνεις για καφέ που σου στοιχίζει 3.5 ευρώ ανάλογα που θα καθίσεις, και μπορεί να παίζεις χαρτιά ή τάβλι ή να μιλάς με την παρέα σου μέχρι να νυχτώσει. Αν δεν βγούμε μαζευόμαστε όλοι στο σπίτι, αλλά πιο φτηνά σου στοιχίζει να βγεις έξω, να καθίσεις με τις ώρες και να δεις και κίνηση, παρά κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους» 

 Διαβάστε επίσης : Στο δρόμο της ξενιτιάς πέντε χιλιάδες Κύπριοι!

Δεύτερη ψηλότερη αύξηση ανεργίας καταγράφει στην ΕΕ η Κύπρος

 

Θέμα 24H: Κύπριοι, μετακομίστε στον Καναδά για δουλειά! (pic)

 


Καφετεριες Λαρνακα από 24hcomcy