Τον… ανταγωνισμό περιμένει η κυβέρνηση για να πέσουν τα επιτόκια


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Κλήθηκαν στη σύσκεψη Εκτελεστικοί Διευθυντές και Συμβούλια των τραπεζών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών. Κλήθηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος, ωστόσο, απουσιάζει στο εξωτερικό.

Κατά τη σύσκεψη έγινε μια διεξοδική και σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εξετάστηκε και το θέμα των επιτοκίων, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “Είχαμε δύο πολύ σοβαρά δεδομένα που αναλύθηκαν. Πρώτον ότι, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, είχαμε μια μείωση των καταθετικών επιτοκίων – που για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά καταλαβαίνει ότι θα επέλθει και ανάλογη μείωση των δανειστικών επιτοκίων λόγω των κανόνων της αγοράς. Η Κυβέρνηση εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και νομοθετικής ρύθμισης τέτοιων θεμάτων και βρίσκεται σε επαφή με τη Γενική Εισαγγελία και την Κεντρική Τράπεζα. Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων και την αναμενόμενη μείωση δανειστικών επιτοκίων δημιουργούνται συνθήκες όπως οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας βρουν διέξοδο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση».

Ερωτηθείς αν η μείωση των επιτοκίων θα είναι δραστική, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχει γίνει ήδη δραστική μείωση των καταθετικών επιτοκίων και οι κανόνες της αγοράς επιβάλλουν μέρα με τη μέρα και περαιτέρω μείωση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα που αφορά τη διακύμανση των επιτοκίων σε μια ελεύθερη αγορά».

Σε ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «γίνεται αντιληπτό ότι από τη  υπάρχει παρότρυνση και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας» για μείωση των επιτοκίων. «Δεν είναι θέμα πειθαναγκασμού αλλά ρύθμισης της αγοράς στο πλαίσιο των εταίρων της αγοράς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σε καμιά περίπτωση ούτε την Κυβέρνηση ούτε την Κεντρική Τράπεζα. Αναπόφευκτα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, θα ήταν πολύ καλύτερα αν αυτή η συνεργασία έφτανε στο σημείο να αποδώσει καρπούς με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Υπάρχει και ανταγωνισμός στην αγορά και αυτός ο ανταγωνισμός ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. 

Αυτές οι συσκέψεις που γίνονται είτε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε υπό του Υπουργού Οικονομικών θα συνεχιστούν και θα πρέπει αυτή η συνεργασία να έχει μια συστηματική βάση, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και για τον τραπεζικό τομέα και για την αγορά, ευρύτερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη σύσκεψη έλαβε μέρος και η ρωσική τράπεζα RCB και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε συζήτηση για τα ρωσικά κεφάλαια, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «η συζήτηση έγινε πάνω σε γενική βάση για τον τραπεζικό τομέα, την οικονομία και τα επιτόκια».