Τουρκία: Ένταση κυβέρνησης-συνδικάτων για Πρωτομαγιά

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μια ένδειξη εχθρικών διαθέσεων έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιθυμία των αριστερών συνομοσπονδιών για εορτασμό της πρωτομαγιάς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν ότι αύριο θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, για να εμποδιστεί η πρόσβαση στην πλατεία.

Η Πρωτομαγιά για άλλη μια φορά γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχών και των συνδικάτων στην Τουρκία. Μετά τα αιματηρά επεισόδια που είχαν προκληθεί το 1977 στην πλατεία Ταξίμ, όταν σκοτώθηκαν 36 άτομα, η πλατεία παρέμεινε κλειστή στους εορτασμούς. Το 2010 η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τη συγκέντρωση στην πλατεία, πράγμα που δεν ίσχυσε τα επόμενα χρόνια. Το 2008, οι αρχές είχαν κάνει χρήση βίας για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «κάποια συνδικάτα επιχειρούν να κλιμακώσουν την ένταση και να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε πεδίο έντασης και σύγκρουσης» και τόνισε ότι «εδώ και τριάντα χρόνια δεν εορταζόταν η Πρωτομαγιά στη χώρα και συνεπώς η εμμονή στην πλατεία Ταξίμ δείχνει διάθεση εναντίον του κυβερνώντος κόμματος». «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα και δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο στην πλατεία. Περιμένω από τα συνδικάτα κατανόηση και όχι πείσμα» κατέληξε ο Ερντογάν.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωσε ότι «δεν φαίνεται δυνατόν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία με ασφάλεια και για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η συγκέντρωση». Οι αρχές προβάλουν ως δικαιολογία τα έργα αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και προτείνουν στα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση σε άλλη, συγκεκριμένη πλατεία της Πόλης.

Ωστόσο τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα έργα εξελίσσονται σε ένα χώρο μικρότερο από το ήμισυ της πλατείας. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων DISK Κανί Μπέκο είπε χτες ότι «η πλατεία Ταξίμ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι το 1977 εκεί οι φασίστες δολοφόνοι δολοφόνησαν 36 εργάτες» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «εσείς πρώτα βρείτε τους δολοφόνους και τους αυτουργούς της προβοκάτσιας του 1977».

Από τις 06:00 δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό, αλλά και καταμαράν (από την ασιατική προς την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης), ενώ θα είναι απαγορευμένη η κυκλοφορία οχημάτων σε μια σειρά από δρόμους στο κέντρο της Πόλης.

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.