Οχάιο- Επέτειο απαγωγής επί δέκα χρόνια ο Κάστρο


  Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

 

Σαν να μην έφτανε ο καθημερινός βιασμός, ο ξυλοδαρμός, η στέρηση τροφής αλλά και οι απειλές κατά την ζωή των τριών γυναικών, ο απαγωγέας Άριελ Κάστρο θεωρούσε αναγκαίο να υπενθυμίζει στις γυναίκες την τραγική ημερομηνία της απαγωγής τους. Μάλιστα είχε βρει έναν ευφάνταστο τρόπο να το κάνει… διοργανώνοντας πάρτυ και αγοράζοντας τούρτα, σαν να γιόρταζε κάποια σημαντική γιορτή του

Ο ανατριχιαστικός τρόπος που ήθελε να υπενθυμίζει στις κοπέλες το τι τους συμβαίνει δείχνει καθαρά ανάμεσα σε άλλα και την ψυχολογική βία που ζούσαν επί δέκα χρόνια οι γυναίκες, όπως αποκάλυψε ο ξάδελφος μιας εκ των γυναικών θυμάτων. 

Εναντίον του 52χρονου Άριελ Κάστρο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απαγωγή και βιασμό από δικαστήριο του Κλίβελαντ, μία ημέρα μετά την επιστροφή δύο εκ των γυναικών στα πατρικά τους σπίτια.


 

Δείτε επίσης: Ηχητικό ντοκουμέντο-Κραυγή αγωνίας μετά από 10 χρόνια αιχμαλωσίας! (vid)


 

Μία από τις πιο συγκλονιστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης είναι ότι ο Κάστρο άφησε νηστική και χτυπούσε μία από τις γυναίκες με στόχο να αποβάλει σε πέντε περιπτώσεις, πράξεις για τις οποίες ο εισαγγελέας είπε ότι μπορεί να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

Τα δύο από τα τρία θύματά του επέστρεψαν προχτές στα σπίτια τους, όμως ειδικοί που αναλαμβάνουν υποθέσεις θυμάτων απαγωγής υποστηρίζουν ότι τα θύματα αντιμετωπίζουν μία μακροχρόνια και ενδεχομένως πολύ δύσκολη ανάρρωση. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι θα ανακτήσουν τη ζωή τους.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο λόγος που δεν επεχείρησαν να δραπετεύσουν σχετίζεται με το μέγεθος του ψυχολογικού τραύματος που υπέστησαν.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Αγνοουμένων Παιδιών και Θυμάτων Εκμετάλλευσης, «Υπάρχει συγκεκριμένο όριο στον βαθμό του ψυχολογικού τραύματος που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος εγκέφαλος». Οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα απαγωγής «ανακαλύπτουν τρόπους επιβίωσης» όταν τρομοκρατούνται, κακοποιούνται και δέχονται απειλές ότι αν το πουν σε κάποιον ή προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, ο δράστης θα σκοτώσει αυτούς ή τις οικογένειές τους.

Το Κέντρο αναφέρει ότι μία από τις γυναίκες στην υπόθεση του Κλίβελαντ, η Αμάντα Μπέρι, έκανε κάτι αξιοθαύμαστο δραπετεύοντας την Δευτέρα. Σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ενήλικα θύματα σε ανάλογες περιπτώσεις δεν έχουν πάντα επιχειρήσει να δραπετεύσου

Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο, όπως αναφέρει στο Γερμανικό Πρακτορείο η Νόραχ Σ. Φίνι καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ Case Western Reserve, «είναι τώρα για αυτές τις γυναίκες να έχουν χρόνο και χώρο για να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους, να ξεκινήσουν να επανασυνδέονται με τις κοινότητές τους και να ξαναχτίζουν τις ζωές τους. Η διαδρομή θα είναι διαφορετική για την καθεμιά τους. Αν χρειαστούν θεραπεία στην πορεία, υπάρχουν θεραπείες για το PTSD που βασίζονται τόσο σε συνεδρίες όσο και σε φαρμακευτική αγωγή».