Τρόκκος: Προειδοποιούσε για τους κινδύνους στην οικονομία

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας ζητούσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χρηματοδοτήσεων & Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος με υπηρεσιακά σημειώματα που υπέβαλλε  στη Γενική Διεύθυνση και στον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου.

Μιλώντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Τρόκκος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σημείωμα που υποβλήθηκε στις 31 Μαρτίου του 2011, πριν από τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, με το οποίο προειδοποιούσε για τα προβλήματα και τους κινδύνους στην οικονομία, και ζητούσε την άμεση υλοποίηση ενός «τολμηρού και αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Τρόκκος είπε ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους οφειλόταν στην υπέρμετρη αύξηση των δαπανών της κυβέρνησης  σε αντιδιαστολή με τη μείωση των εσόδων.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος θα έπρεπε να είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίτερα, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης «είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά, διαθρωτικά  προβλήματα και τα προβλήματα των τραπεζών».

Είπε, επίσης, ότι το ρωσικό δάνειο δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σωστούς σκοπούς και για τη διόρθωση της πορείας της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι έγινε μια καλή προσπάθεια  στο τέλος του 2011 αλλά δεν ήταν αρκετή.

Πηγή: ΚΥΠΕ