Βόμβες Σαρρή: “Με παραίτησαν” – Μέγα λάθος το ρωσικό δάνειο

Σοκάρουν τα όσα ανέφερε ο Μιχάλης Σαρρής στην Διερευνητική Επιτροπή όπου μίλησε για όλους και για όλα.

Ρωσικό Δάνειο και αποκλεισμός αγορών

Μέγα λάθος χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Οικονομικών την απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθεί, κατά την έκφραση του, στο ρωσικό δάνειο. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Χριστόφια έχασε τρεις ευκαιρίες να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης νωρίτερα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δραματικά.

 Παράλληλα έχασε ευκαιρίες να προβεί σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές πριν από τον αποκλεισμό της. Υποστήριξε τέλος ότι οι αλόγιστες σπατάλες συνεχίστηκαν από την στιγμή που η χώρα πήρε δάνειο από την Μόσχα. 

Αίσθηση προκάλεσε η θέση του για το τι πέτυχε η κυβέρνηση Χριστόφια το 2012 με την καθυστερημένη κίνηση για είσοδο στον μηχανισμό στήριξης:

«Προστατεύαμε τους υπεραμοιβόμενους του σήμερα και θυσιάσαμε τις θέσεις εργασίας του αύριο. Δημιουργήσαμε αυτή την ανεργία των 50.000 για να μην μειώσουμε μισθούς σε κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτό καταφέραμε το 2012»

Κούρεμα

Ο κ. Σαρρής άφησε άφωνους του πάντες όταν άρχισε να μιλά για το πώς η Κύπρος οδηγήθηκε στο κούρεμα. Υπουστήριξε ότι από τις 29 Νοεμβρίου το ενδεχόμενο κουρέματος ήταν διαγνώσιμο αλλά δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. 

Όπως ανέφερε ένιωσε έκπληξη ότι ο Όλι Ρεν, τα κημερώματα της 15ης Μαρτίου, πρότεινε σχέδιο για τέλη 3% για καταθέσεις μέχρι 100.000, 7% μέχρι 500.000 και 9% για καταθέσεις πάνω από 500.000. “Τα μόνα ευρώ που έχετε και είναι ίδια με αυτά των γερμανών είναι αυτά που έχετε στις τσέπες σας. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπό αμφισβήτηση”, είπε ο κ. Ρεν χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο της Επιτροπής

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Σαρρή στα όσα είπε ο κ. Σόιμπλε «Κοίταξε φίλε μου έχεις την επιλογή να φορτώσεις στις επόμενες γενιές 17 δις και στα εγγόνια σου να τα αποπληρώσουν. Η άλλη σου επιλογή είναι να χάσουν οι ξένοι λεφτά και οι πλουσιότεροι και οι καταθέτες που πέρασαν καλά τα τελευταία χρόνια». 

Τέλος είπε για ακόμη μια φορά ότι μόνο το Λουξεμβούργο τάχθηκε εναντίον του κουρέματος. 

«Με παραίτησαν»!

Είπε ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Κυβέρνηση, αφού σύμφωνα και με επιστολή που το εστάλη από τον Διοικητή της ΚΤ, οι τοποθετήσεις του ήταν ζημιογόνες για το κράτος. Έτσι μου ζήτησαν να παραιτηθώ,

Χρεοκοπία τραπεζών δεν σημαίνει έξοδος από την Ευρωζώνη

Ο κ. Σαρρής ρωτήθηκε εάν σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών θα υπήρχαν επιπτώσεις για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη; Υποστήριξε ότι η ερώτηση δεν είναι εύκολη, η χρεοκοπία θα σήμαινε ότι θα έχαναν λεφτά οι μέτοχοι, οι επενδυτές και μετά οι καταθέτες θα γινόταν τρομερό πλήγμα αλλά όχι κατ’ ανάγκη έξοδος από την ευρωζώνη.

Ελληνικά Ομόλογα

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αγνοήσαμε τον παράγοντα πως το 50% των εργασιών των κυπριακών τραπεζών διεξάγονταν στην Ελλάδα. Παράλληλα ανάμεσα στα άλλα είπε ότι η απομείωση των ελληνικών ομολόγων εξέθεσε σε μεγάλους κινδύνους την Κύπρο.

Δάνειο Ομόνοιας

Ο Μιχάλης Σαρρής αναφέρθηκε και σε αίτηση της Ομόνοιας για δάνειο από την Λαική. Διαβάστε εδώ