Βρετανική παρέμβαση για το χαλούμι

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε την προειδοποίηση περί ανάφλεξης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων μετά τις αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων στην προσπάθεια κατοχύρωσης της Π.Ο.Π. για το κυπριακό τυρί από Ελληνοκύπριους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας «χελίμ».

Η εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ότι οι προσπάθειες κατοχύρωσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για το χαλούμι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ωστόσο αξιωματούχοι του υπουργείου προειδοποίησαν ότι «η μονομερής ενέργεια των Ελληνοκυπρίων παραγωγών έχει εξοργίσει τους Τουρκοκύπριους, που ανησυχούν ότι μια αίτηση που δεν συμπεριλαμβάνει τις δικές τους απόψεις και απαιτήσεις θα πλήξει τις εξαγωγές χελίμ».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, καταλογίζει στην τουρκοκυπριακή προσπάθεια δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων αντί για την προστασία των συμφερόντων των Κυπρίων παραγωγών, που απειλούνται από την ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση να επιτραπεί σε γερμανική εταιρεία η εκμετάλλευση προϊόντων χελίμ, που δεν έχει κατοχυρωθεί από την κυπριακή πλευρά.

Πηγή ΚΥΠΕ