Ξανάρχονται: Η Τρόϊκα και πάλι στην Κύπρο


Eγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η ενδιάμεση αποστολή (interim mission) των δανειστών που θα βρίσκεται στην Κύπρο για τρεις ημέρες, έχει ως στόχο να παρέχει οποιαδήποτε τεχνοκρατική βοήθεια τόσο στο δημοσιονομικό κομμάτι όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πριν περάσει η Κύπρος τις πρώτες εξετάσεις τον Ιούλιο για την καταβολή της δεύτερης δόσης τον Σεπτέμβριο.

Οπως αναφέρει ο Φ, η τεχνοκρατική ομάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να έχει συναντήσεις από την άλλη εβδομάδα με εκπροσώπους των τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας, του υπουργείου Οικονομικών και επιχειρηματικών ομάδων όπως του ΚΕΒΕ. Με την κάθοδο της τεχνοκρατικής ομάδας των δανειστών ένα από τα θέματα που αναμένονται να συζητηθούν είναι η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ δεν θα μπορεί να απουσιάζει από την ατζέντα η Τράπεζα Κύπρου, το κούρεμα των καταθέσεων καθώς και τα νομικά και τεχνικά εμπόδια που προκύπτουν για να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης.

Χθες, συνεδρίασε υπό τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η Υπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Στην Επιτροπή, πέραν του υπουργού Οικονομικών, συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Συγκοινωνιών, Ενέργειας και Υγείας, καθώς και η ειδική μονάδα υπό το Γραφείο Προγραμματισμού, που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των ενεργειών όλων των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Γεωργιάδης, χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση, έγινε η πρώτη καταγραφή του περιεχομένου του Μνημονίου και αποφασίσθηκε τεχνοκρατική ομάδα να συντονίζει τις ενέργειες με την Υπουργική Επιτροπή. Η παρακολούθηση εφαρμογής του Μνημονίου γίνεται σε καθημερινή βάση, ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ως προς τις πρόνοιες του Μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές έχουν δεσμευθεί για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων και να παρακολουθούν τη δημοσιονομική επίπτωση σε μηνιαία βάση. Οποιαδήποτε απόκλιση από την προβλεπόμενη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων θα πρέπει να αξιολογείται και αντιμετωπίζεται με τις τριμηνιαίες αναθεωρήσεις του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το Μνημόνιο, σε περίπτωση μειωμένης απόδοσης των εσόδων ή αύξησης των δαπανών, η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση των στόχων του προγράμματος.Πριν από κάθε δόση θα πρέπει να προηγείται αξιολόγηση από την Τρόικα και στη συνέχεια ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών να λαμβάνονται ή όχι επιπρόσθετα μέτρα. Η επίσκεψη των πιστωτών προς το παρόν αναμένεται ότι θα είναι ομαλή, μεταφέροντας το βάρος για τις μεγάλες αποφάσεις το Φθινόπωρο.

Χθες αργά το απόγευμα συνήλθε το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ύψους €1 δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικράτησε έντονος εκνευρισμός στο ΔΝΤ μετά την αποκάλυψη του «Φ» με το έγγραφο των 47 σελίδων όπου καταγράφονταν αμφισβητήσεις από τους εκτελεστικούς διευθυντές του Ταμείου σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.