Ζημιές 94 εκατ. ανακοίνωσε η Commerzbank

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η τράπεζα κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους 94 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 355 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ οι δαπάνες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της μείωσης του προσωπικού ανήλθαν σε 493 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Μάρτιν Μπλέσινγκ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του πριν από πέντε χρόνια, μειώνει το προσωπικό της και ζητά από τους μετόχους να συνεισφέρουν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δις. ευρώ, ώστε η Commerzbank να αποπληρώσει το γερμανικό κράτος και τον ασφαλιστικό όμιλο Allianz.

Εκτός από τη μείωση 6.000 θέσεων απασχόλησης έως το 2016, ο κ. Μπλέσινγκ προχωρά στο κλείσιμο της ναυτιλιακής μονάδας και της μονάδας ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, οι οποίες δεν είναι κερδοφόρες.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 24% φέτος. Οι πέντε αυξήσεις κεφαλαίου που έκανε από το 2008 έχουν μειώσει πάνω από 93% την αξία της μετοχής της, με αποτέλεσμα να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Οργισμένοι μέτοχοι της τράπεζας επέκριναν τον Μπλέσινγκ στη Γενική Συνέλευση της 19ης Απριλίου, λέγοντας ότι οι επενδύσεις τους έχουν εξαϋλωθεί.

Πολλοί μέτοχοι ζήτησαν την παραίτηση της Διοίκησης. Ο προκάτοχος του Μπλέσινγκ, ο Κλάους – Πέτερ Μίλερ, ο οποίος έκανε επενδύσεις στη ναυτιλία και την ακίνητη περιουσία που αποδείχθηκαν ζημιογόνες, απασχολείται ακόμη στην τράπεζα ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου.

Πηγή ΚΥΠΕ