24H στο ταμείο ανεργίας- «Ντρεπόμαστε που είμαστε άνεργοι» (pics,vid)

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Της Άρτεμις Ελένης Καζά

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο η ανεργία στη Κύπρο αυξήθηκε κατά 1.403 άτομα. Το 24H πήγε στο ταμείο Ανεργίας και μίλησε εκτός cameras με Κύπριους οι οποίοι ντρεπόντουσαν να πουν ότι έχασαν την δουλειά τους. Οι νεαρότεροι πάλι διασκέδαζαν περιμένοντας τη σειρά τους παίζοντας χαρτιά και πίνοντας καφέ. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαΐου 2013, έφτασε τα 45.736 άτομα, σε αντίθεση με τον Απρίλιο που οι άνεργοι ήταν 44.333. 

Η αύξηση ανέργων που σημειώθηκε είναι κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της δημόσιας διοίκησης, των κατασκευών, της μεταποίησης, των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. 

Το 24H πήγε στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης- ταμείο ανεργίας και μίλησε με κόσμο ο οποίος ντρεπόταν να παραδεχτεί ότι απολύθηκε.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ένας 55χρονος από την Λευκωσία είπε «έχει μήνες που είμαι άνεργος. Που θα βρω δουλειά τώρα στα 55 μου; Με έδιωξαν και πήραν στη θέση μου ένα νεαρό ξένο. Δεν θέλω να μιλήσω για το θέμα δεν το ξέρουν ούτε οι δικοί μου ότι απολύθηκα. Δεν θέλω να με λυπούνται που δυσκολεύομαι». 

Παρόμοιες δηλώσεις με άτομα που δεν ήθελαν να μιλήσουν για το «τραγικό συμβάν» όπως το χαρακτήρισαν, υπήρχαν αρκετοί.

«Απολύθηκα γιατί ήμουν πλεονάζων προσωπικό. Έκλεισε η εταιρεία που δούλευα 12 χρόνια. Δύσκολα είναι τα πράγματα για όλους μας» είπε πρώην υπάλληλος ιδιωτικής επιχείρησης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πλέον ζει αυτός η γυναίκα του αλλά και τα δύο τους παιδιά με 1200 ευρώ και αυτό για ακόμα τρεις μήνες, αφού μετά το ανεργιακό θα τελειώσει και μάλλον η λύση θα είναι «ζητιανιό». 

Από την άλλη πιο νεαρά άτομα πεπειραμένα ότι η διαδικασία υπογραφής στο ταμείο Ανεργίας είναι χρονοβόρα, αλλά και πιο «άνετα» αφού ζουν ακόμα με τους γονείς, πλέον, όποτε πάνε για υπογραφή, παίρνουν μαζί τους χαρτιά, uno και καφέ. 

«Τι να κάνουμε τόση ώρα που πρέπει να περιμένουμε στην ουρά; Πήραμε αριθμό και σε κανένα σαραντάλεπτο που θα έρθει η σειρά μας θα πάμε. Ως εκείνη την ώρα αντί να πάμε για καφέ, καθόμαστε εδώ παρέα και προσπαθούμε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφα» ανέφερε 20-χρονη η οποία μόλις είχε κερδίσει την φίλη της στη μπιρίμπα. 

Όσον αφορά τους ξένους –αλλοδαπούς, που υπήρχαν αρκετοί στο χώρο, οι Κύπριοι που ερωτήθηκαν πως το βλέπουν το συγκεκριμένο γεγονός, απάντησαν ότι «είναι αδικία και αηδία». «Θα μπορούσαμε να παίρναμε εμείς για περισσότερο χρονικό διάστημα ανεργιακό, αν δεν έπαιρνε ο κάθε αλλοδαπός λεφτά από το κράτος. Νιώθω αηδία, δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα» σχολίασε 21χρονη με την 20 χρονη φίλη της να συμφωνεί. 

«Τι να πω αυτό μόνο στην Κύπρο γίνεται» είπε άλλος κύριος αναφέροντας ότι όποτε πάει στα κέντρα απασχόλησης βλέπει περισσότερους ξένους παρά Κύπριους. 

 
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ από 24hcomcy