24Η Θέμα: Ο οδικός χάρτης σωτηρίας της Τράπεζας Κύπρου

 

Κλείνουν καταστήματα και μειώνονται μισθοί

Σύμφωνα με ασφαλής πηγές, έχει ήδη καταρτιστεί ένα ταχύ πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των καταστημάτων. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου κλείνουν 20 καταστήματα και μέχρι το τέλος του μήνα ακολουθεί το λουκέτο σε άλλα 10.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν καταστήματα όπου κάποιος πελάτης που είχε εργασίες τόσο με την Κύπρου όσο και με την παλιά Λαϊκή, να μπορεί να εξυπηρετείτε.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας όταν ρωτήθηκε για το θέμα των αποχωρήσεων και των μειώσεων μισθών αρκέστηκε να μας πει: Είναι work in progress σε προχωρημένο στάδιο. Δεν είναι τόσο ουσιαστικά θέματα που υπολείπονται αλλά τεχνικά θέματα. 

Και εγένετω η “Bank of Cyprus Holdings”

Σε μια κίνηση που εφαρμόζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία προχωρά η Τράπεζα Κύπρου με την δημιουργία ενός  άτυπου «Holding Company» ώστε να απομονώσει τις μη τραπεζικές της εργασίες.

Η Bank of Cyprus Holdings θα επικεντρωθεί στην διαχείριση στοιχείων ενεργητικού όπως ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί η οικονομία, να διατεθούν άμεσα στην αγορά. η Τράπεζα Κύπρου, σε άτυπο «Holding Company». 

«Αντί να πάρουμε πάνω μας το ξενοδοχείο του ξενοδόχου που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, και να θέλουμε κεφάλαιο έναντί του, προτιμούμε να μπει σε ειδικό καθεστώς και να επιτραπεί η καλύτερη διαχείριση σε βάθος χρόνου», σχολίασε στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.

Η στρατηγική που θα φέρει εμπιστοσύνη

Στην Τράπεζα Κύπρου γνωρίζουν ότι για μια περίοδο 6 ως 9 μήνες θα δέχονται συνεχώς πυρά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές για να επανέρθει η εμπιστοσύνη θα απαιτηθεί να «βλέπουν» συνεχείς εξελίξεις και όχι μελλοντικές. Μάλιστα χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε από Τραπεζικό στέλεχος ότι «Θα πρέπει να βγούμε από τα πρωτοσέλιδα».  

Η σταθερότητα είναι ο μεγάλος στόχος για να μπορέσει και πάλι η Τράπεζα να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Ωστόσο, όλες οι αλλαγές κινούνται μέσα στις πρόνοιες του μνημονίου. 

Ο ισολογισμός, η KPMG και ο στρατηγικός επενδυτής

Η κερδοφορία αποτελεί αυτή την στιγμή, «άγνωστη» λέξη για την Τράπεζα. Οι επόμενες 45 ημέρες είναι κρίσιμες ώστε να καταρτιστεί ο ισολογισμός.  Παράλληλα έχει ξεκινήσει ένα τιτάνιος αγώνας για μείωση των λειτουργικών δαπανών. 

Στόχος τους είναι να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση της τράπεζας, να μειωθούν οι δαπάνες, να εξοικονομηθεί εργατικό κόστος, να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες των δύο τραπεζών και να επιτευχθεί μια ορθολογιστική δομή, που θα δώσει προοπτική στην Τράπεζα Κύπρου.  Η Τράπεζα συνεργάζεται για τα θέματα αναδιάρθρωσης με μεγάλους και εξειδικευμένους οίκους. 

Παράλληλα η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας από την KPMG Λονδίνου θα δρομολογήσει εξελίξεις και για τον Στρατηγικό Επενδυτή.

Τέλος η Ρωσική και η Ουκρανική Αγορά

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη, άμεσα θα γίνει η αποχώρηση της Τράπεζας από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Όπως μας είπαν, στο παρόν στάδιο, δεν μπορεί η Τράπεζα να έχει παρουσία εκεί. Αντίθετως θα συνεχιστεί δραστηριότητα στην Μ. Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου είχαν συνάντηση με την Βρετανική Κεντρική Τράπεζα και όλα δείχνουν ότι βαίνουν καλώς.