4,2 εκάτ. ευρώ για φάρμακα των 800 χιλ.!

 

Το συμβούλιο προσφορών του Υπουργείου Υγείας ακύρωσε δυο διαγωνισμούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Τον έναν για εξωπραγματικές τιμές και τον άλλον για αντιφάσεις στους όρους της προκήρυξης.

Οι εξωπραγματικές τιμές αφορούσαν φάρμακο για την οστεοπόρωση, ενώ για διαγωνισμό προμήθειας δύο φαρμάκων κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης έχει διαπιστωθεί ότι η προκήρυξη δεν διασφάλιζε τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» το συνολικό κόστος των δύο διαγωνισμών υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι Φαρμακευτικές υπηρεσίες ελέγχονται για ακόμη τρεις διαγωνισμούς, οι όροι των οποίων ευνοούσαν αυξημένα κόστη για το δημόσιο.

Το πιο παράδοξο απ’ όλα είναι το γεγονός πως οι ανάγκες για ένα συγκεκριμένο φάρμακο κοστολογήθηκαν στα 4,2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες γι’ αυτό έφταναν μόλις τις 800.000!

Η ιστοσελίδα μας επιχείρησε να πάρει κάποια επίσημη θέση για την όλη υπόθεση. Ωστόσο, ο Υπουργός δεν απαντούσε στις επίμονες κλήσεις μας, ενώ ούτε και οι προσπάθειες μας να μιλήσουμε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, κ. Διονύση Μαυρονικόλα, έφεραν αποτέλεσμα. Στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με τον τελευταίο, μας αναφέρθηκε από λειτουργό του Υπουργείου πως θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε με τον Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών…

Ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα, ανέφερε πως η επιλεκτική διαρροή εγγράφων στον Τύπο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε, επίσης, ότι έχει δώσει οδηγίες για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η πλειονότητα των όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τέλος, επεσήμανε ότι η ακύρωση προσφορών, όπως αυτή που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, δεν συμβάλλει στις περισσότερες των περιπτώσεων στην εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος.