80 χιλιάδες πουλερικά θανατώνονται – Ενδεχόμενο αποζημίωσης

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Υγείας  της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, μετά από επίσημη ανακοίνωση ότι ο ιός της ψευδοπανώλης ενδέχεται να επηρεάσει κι άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα  μολύνθηκαν  τέσσερις υποστατικές μονάδες στο  χωριό Μάμμαρι, το οποίο γειτνιάζει  με τις κατεχόμενες περιοχές. Τα μολυσμένα πουλερικά θανατώνονται κι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες μελετούν τα στοιχεία για να ξέρουν με σιγουριά πως προέκυψε ο ιός.

Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης, σε δηλώσεις του σε εκπομπή του ΡΙΚ, τόνισε πως είναι σχεδόν σίγουρο πως ο ιός προήλθε από τα κατεχόμενα λόγω του ότι γενετικά προσομοιάζει με τον ιό που κυκλοφορεί σε υποστατικά της Μόρφου κι ο ίδιος ο Τουρκοκυπριακός Τύπος έκανε λόγω για κρούσματα στην περιοχή της Μόρφου.

Γίνεται αγώνας για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού κι ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, δήλωσε πως εάν αποδειχθεί πως ο ιος της ψευδοπανώλης προήλθε από τα κατεχόμενα, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημίωση για ποσό πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Εξετάζεται νέο κρούσμα ψευδοπανώλης στο Μάμμαρι!