Αν πέσεις στο γκρεμό… σου μένουν τραύματα για πάντα

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα τραπεζιτών και πολιτικών οδήγησε στον θάνατο την Λαϊκή και στον γκρεμό την Τράπεζα Κύπρου. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα, η «γαργάρα» συνεχίζεται. Ακόμη και σήμερα που ο Τιτανικός βυθίζεται οι «υπεύθυνοι» κάθονται στην πρώτη θέση και απολαμβάνουν τους μουσικούς που παίζουν, την ώρα που οι επιβάτες πνίγονται. 

Θα μου πει κάποιος είναι λογικό. Τα «σωσίβια» υπάρχουν πάντα γι` αυτούς. Η έκφραση «δεν είναι ώρα για να κατηγορήσουμε, αλλά να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» μου σπάει τα νεύρα.

Η Τράπεζα Κύπρου, έχει πέσει στο γκρεμό με την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου.  Η ανακεφαλαιοποίηση με «ίδια» κεφάλαια και παράλληλα η «φόρτωση» του ELA της Λαϊκής, καθιστούν την κατάστασή της εξαιρετικά κρίσιμη. 

Γιατί τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών δεν δόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, απευθείας στις κυπριακές τράπεζες; Γιατί επιλέγεται να περάσουν μέσα από το δημόσιο χρέος; 

Γιατί δεν γίνεται αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου όντως οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν απευθείας μέσω του ΕΜΣ χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος; Η απάντηση είναι προφανής: Πρόκειται για πολιτικού χαρακτήρα απόφαση. Η Κύπρος έπρεπε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο

Η Κύπρος που ξέραμε μέχρι τώρα… πέθανε! Ακόμη και αν τελικά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου, μπει σ` ένα δρόμο σωτηρίας, το χρηματοοικονομικό μοντέλο που «πουλούσαμε» έχει ξηλωθεί μια για πάντα. 

Η νέα διοίκηση υπό του κ. Σορώτου έχει όλη την καλή διάθεση να σώσει ότι μπορεί. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρει ότι οι δύο σοβαρές επιπλοκές που έχει η υγεία της τράπεζας είναι η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εξασφαλίσεων που έχουν δοθεί από την μία και από την άλλη ότι δεν εμπιστεύονται στην Τράπεζα. 

Τα αίτια της κατάρρευσης της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να μας τα αποδώσει η διερευνητική επιτροπή. Για μένα, άπειρες πολιτικές ηγεσίες και μικρών «πονηρών» δυνατοτήτων τραπεζικές ηγεσίες, οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου στο γκρεμό. Ουσιαστικά… αφάνισαν για υγιή τράπεζα.  .

Ο Κυπριακός Λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Πως ένα εύρωστο κράτος κατάντησε, επαίτης.