Αναστασιάδης-Ολάντ: Ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από Ευρώπη προς Κύπρο

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο Πρόεδρος Ολάντ μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Κύπρος περνά πολύ δύσκολες εποχές, υπογραμμίζοντας  την αλληλεγγύη που «πρέπει να δείξουμε προς την Κύπρο, μια χώρα που περνά ύφεση και έχει προβλήματα ρευστότητας».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος πριν από λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως μίλησαν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες, «για τους στόχους μας που είναι η ανάπτυξη, η τραπεζική ένωση, η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και η απασχόληση των νέων. Τα ίδια ακριβώς, δηλαδή, που είχα συζητήσει με την κ. Αγκελα Μέρκελ πριν από λίγες μέρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι «η Κύπρος είναι μια φίλη χώρα και η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της για την επίλυση του Κυπριακού. Βάσει του διεθνούς δικαίου θέλουμε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαίρετες» και υπενθύμισε πως η γαλλική εταιρεία TOTAL θα συμμετάσχει στη διερεύνηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Επίσης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη του στην Κύπρο για τις διευκολύνσεις που παρέχει στους Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι πολύ πρόσφατα πέρασαν από την Κύπρο στην επιστροφή τους από το Αφγανιστάν και το Μάλι.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Ολάντ που του έδωσε την ευκαιρία μέσα από μια εγκάρδια, ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική συνάντηση, να μοιραστεί μαζί του σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν σωρεία θεμάτων, διμερών και πολυμερών.

«Διμερών που αφορούν τις σχέσεις μας, τις διαχρονικές σχέσεις στήριξης της Γαλλίας προς την Κύπρο και όσον αφορά το πρόβλημα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει, την ανάγκη δηλαδή της συντομότερης λύσης, αλλά την ίδια ώρα και όσον αφορά τις θέσεις που ο Πρόεδρος Ολάντ εκφράζει και δημιουργούν τις προοπτικές και προϋποθέσεις για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη», πρόσθεσε.

Είπε πως μίλησαν ακόμα για τα οικονομικά προβλήματα και τις ανάγκες που έχουμε για στήριξη μέσα από τις πολιτικές διακηρύξεις του Προέδρου, με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη προς την Κύπρο, ως αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζει.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη μέχρι σήμερα συμπαράσταση, αλλά και την απόλυτη ταυτότητα θέσεων που ο Πρόεδρος Ολάντ εκφράζει και που  διατυπώνονται και μέσα από την κοινή δήλωση με την κ. Μέρκελ, «δηλαδή, για μια Ευρώπη που, ναι, θα αποδίδει σημασία στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά θα προσβλέπει και στην ανάπτυξη, θα προσβλέπει στην εργοδότηση των νέων, θα προσβλέπει σε ένα μόνιμο Πρόεδρο του Eurogroup, θα προσβλέπει στον αναβαθμισμένο ρόλο και τη συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, που θα προσβλέπει σε μια νομισματική, αλλά και τραπεζική ένωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα όσα σήμερα μαρτυρούμε».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από την κοινή συνεργασία και στήριξη υπάρχουν ελπίδες και προοπτική, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του διότι ο Πρόεδρος Ολάντ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

«Αυτό θα είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Γαλλίας προς την Κύπρο. Την ίδια ώρα τον ευχαρίστησα για τις προσπάθειες και τη διαχρονική στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τον Γάλλο ομόλογό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Ευχαριστώ θερμά για την τιμητική για μένα πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς και τις προοπτικές της κοινής ευρωπαϊκής μας πατρίδας».

Πηγή ΚΥΠΕ