FT: “Αναγκαίο κακό” το κλείσιμο της ΕΡΤ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προέβη στη «θεαματική» όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση να κλείσει την ΕΡΤ, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο με μια fast-track νομική διαδικασία.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει την ΕΡΤ, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, προκάλεσε αυτόματες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα σωματεία προκήρυξαν γενική απεργία την Πέμπτη. Οι ηγέτες των συμπολιτευόμενων με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά κομμάτων, εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης άσκησε κριτική.

“Πράγματι, ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια ‘θεαματική’ κίνηση. Παρέκαμψε το Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια ταχεία (‘fast-track’) νομική διαδικασία . Ωστόσο, ισχυρισμοί ότι ο κ. Σαμαράς καταπνίγει την κριτική δεν ευσταθούν. Η απόφαση πάρθηκε για οικονομικούς λόγους. Ένας νέος, μικρότερος, εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του Καλοκαιριού” αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

“Η έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΡΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Δεκαετίες πολιτικών διορισμών διόγκωσαν τις μισθοδοτικές υποχρεώσεις του οργανισμού, χωρίς να συνεισφέρουν στην ποιότητα των προγραμμάτων του. Οι εργαζόμενοι ήταν δύσκολο να απολυθούν, εξαιτίας του υπερβολικού προστατευτισμού. Τα σωματεία χρονοτριβούσαν, όσον αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από το να κλείσει τον παλιό οργανισμό”.

Από τις περυσινές εκλογές, η κυβέρνηση έκανε πολλά για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και πήρε μέτρα δομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαμόρφωσης της αγοράς εργασίας. Εντούτοις, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα συνιστά έναν από τους τομείς που ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του έπραξαν τα λιγότερα. Η τρόικα των διεθνών δανειστών αναμένει την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του χρόνου. Πριν την απόφαση της τρέχουσας εβδομάδας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το που θα έπεφτε ο πέλεκυς.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας σήμερα δεν απαιτούνται, μόνο, προκειμένου να βοηθήσουν τα οικονομικά της κυβέρνησης. Αποτελούν προϋπόθεση, ώστε ο δημόσιος τομέας να προβεί εκ νέου σε προσλήψεις αύριο. Η διαδικασία θα ωφελήσει εκείνους τους εργαζομένους –συνήθως τους νέους- που δεν είχαν δουλειά εξαιτίας των ισχυρών εκ των έσω. Θα ενισχύσει την οικονομία, καθώς οι δεξιοτεχνίες των νέων προσληφθέντων θα σχετίζονται περισσότερο με το σύγχρονο κόσμο.

Με την οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4% το 2013 ωστόσο, οι ελπίδες για ανάκαμψη υποχωρούν. Αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα, αλλά και για τους διεθνείς δανειστές, που ήλπιζαν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που εγκρίθηκε το 2012, θα ήταν το τελευταίο. Η τρόικα δικαίως απαιτεί από τον κο Σαμαρά να τηρήσει όσα υποσχέθηκε. Καθώς όμως το εθνικό χρέος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι δανειστές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια δύσκολη μελλοντική πορεία.

 Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.