Ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Μηνύματα για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης και βιώσιμης κατανάλωσης έστειλαν σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, σε δηλώσεις του , αναφέρθηκε στην ευαισθησία της Βουλής των Αντιπροσώπων σε θέματα περιβάλλοντος και στις προσπάθειες που γίνονται με την συμβολή όλων των κρατικών και κοινωνικών εταίρων.

Είπε, επίσης, ότι όπως όλος ο πλανήτης και όλες οι χώρες, έτσι και η Κύπρος πρέπει να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο, σε αυτό που λέγεται σήμερα περιβαλλοντικός κίνδυνος, «τον οποίο βλέπουμε καθημερινά να γιγαντώνεται με πρόσφατο παράδειγμα τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, πράγματα που στο παρελθόν δεν έβλεπες, που είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής» .

«Έχουμε και εμείς, λοιπόν, την υποχρέωση από την πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων να παράξουμε πολιτική που αφορά το περιβάλλον. Πρέπει να παράγουμε πολιτική, όχι να συζητούμε μόνο τα θέματα και να πλατειάζουμε χωρίς αποτελέσματα.  Έχω την γνώμη ότι έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά. Θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά σε συνεργασία με όλους τους φορείς και με το Τμήμα Περιβάλλοντος και με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και με τους ενδιαφερόμενους και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς προκειμένου να παράσχουμε το καλύτερο που μπορούμε στον Κύπριο πολίτη, στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του μέσα από τη βελτίωση του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) Πέτρος Πασιάς, σε δηλώσεις του, είπε ότι η ΜΚΟ αποτελεί δίκτυο 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινημάτων.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα μηνύματα της ΟΠΟΚ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση με την υιοθέτηση μέτρων αειφόρου ανάπτυξης.

Εξέφρασε την ανάγκη όπως, με τη λήψη μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπάρξει στροφή σε πολιτικές που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Πασιάς, η ΟΠΟΚ άρχισε ήδη κύκλο επαφών με Υπουργεία και πολιτικά κόμματα μεταφέροντας τις θέσεις της σε σχέση με τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Στην διακήρυξη της ΟΠΟΚ καταγράφονται προτάσεις για τη λήψη μέτρων που επιβάλλεται να ληφθούν κάτω από τις σημερινές συνθήκες με την επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που, μεταξύ άλλων, είναι η άσκηση πίεσης για την μείωση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος, δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας του τόπου, πρόληψη παραγωγής – μείωση και χωριστή διαλογή των οικιακών αποβλήτων, εξοικονόμηση των υδάτινων, ενεργειακών και άλλων φυσικών πόρων που μας χαρίζει η φύση. Καταναλώνοντας τα απολύτως απαραίτητα, προτιμώντας προϊόντα τοπικής παραγωγής και χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα με τρόπο ώστε να μην σπαταλείται ή απορρίπτεται τροφή, είναι το ελάχιστο μέτρο του κάθε ευσυνείδητου καταναλωτή και αποτελεί χρέος όλων μας.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ