Aναστασιάδης: “Μας χρησιμοποίησαν στην κρίση…” (video)

  


Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας !!! 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 «Νιώθαμε ότι χρησιμοποιούμασταν σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο το οποίο από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή έχει ενθαρρύνει πολλούς από τους αξιωματούχους της ΕΕ, πολλές κυβερνήσεις να προσβλέπουν ότι αυτό ίσως να είναι και μια λύση η οποία θα βοηθήσει, εκτός και αν μέσα από την τραπεζική ένωση επιτύχουμε κάτι καλύτερο», ανέφερε ο Πρόεδρος σε σχέση με τους όρους εντολής της ΕΕ, δύο μήνες μετά από τις τραγικές  οικονομικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δίνοντας παράδειγμα, τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υπολογίζει,  «την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου κάτι το οποίο φάνηκε όταν υπήρχε ο διάλογος προκειμένου να αποφύγουμε το bail in ή το resolution των τραπεζών. Το φυσικό αέριο, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε με το Ισραήλ, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η συνεκμετάλλευση σε ορισμένους τομείς πιστεύω ότι θα είναι εκείνο που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανατροπή των προβλέψεων, των κακών προβλέψεων του ΔΝΤ».

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην αιτία της οικονομικής κρίσης στο νησί, ρίχνοντας ξεκάθαρα το φταίξιμο στους κακούς χειρισμούς των τραπεζιτών.

« Δυστυχώς κάποτε τα μυαλά μας παίρνουν αέρα, γίνεται κακή διαχείριση των δυνατοτήτων που μας δίδονται και οδηγήθηκε ένα υγιέστατο τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή αν θέλετε του κινδύνου να χρεοκοπήσει ακόμα και η χώρα. Βεβαίως υπήρξαν και σφάλματα όσον αφορά την παροχή ρευστότητας σε μία εκ των δύο τραπεζών. Αν υπολογίσετε ότι η Λαϊκή Τράπεζα η οποία έχει χρεοκοπήσει και έχει συνενωθεί με την τράπεζα Κύπρου, πήρε από την ΕΚΤ υπό μορφή ρευστότητας του ELA 9,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζεται το κράτος της Κύπρου ή όσα θα πάρει αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι φέρουν την ευθύνη», δήλωσε.

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος σχολίασε ότι αυτό που προέχει είναι η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση.

Όσον αφορά το πριβόητο έγγραφο που ο ίδιος παραδέχτηκε πως έδωσε, ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι «δεν αποτελεί παρά τα πεπραγμένα από το 2008 μέχρι το 2012 και τις λεγόμενες συγκλίσεις και αποκλίσεις, αλλά με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση ούτε και δεσμευόμαστε από τις όποιες λεγόμενες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν».

Τέλος αισιόδοξος είπε ότι εμπιστεύεται την Κύπρο και τον κόσμο της και κανείς δεν θα καταφέρει α καθορίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

«Δεν μπορεί κανένας να μας καθορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε και μπορεί να συνδυάζεται η ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων με την λύση του Κυπριακού. Θέλουμε την απελευθέρωση, θέλουμε την επανένωση με την ειρηνική συμβίωση, επιδιώκουμε την προκοπή ολόκληρου του λαού αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεις ή να πιέζεις. Δεν μιλώ για τον κύριο Ρασμούσεν, μιλώ ευρύτερα, ότι για να έχεις τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποδεχτείς μιαν απαράδεκτη λύση», κατέληξε.

Ακολουθεί βίντεο