Στο 15,6% η ανεργία το Μάιο

 


 

Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας !!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ενθαρρυντικά ωστόσο φαίνεται να είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι άνεργοι για συμμετοχή στα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και οι προοπτικές σε σχέση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την ανόρυξη του φυσικού αερίου.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανεργίας συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας παρουσία και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Αντρέας Φακοντής ανέφερε, σε σχέση με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανεργίας, ότι έχει επιδειχθεί αρκετό ενδιαφέρον για το σχέδιο απόκτησης εργασιακής πείρας καθώς 3.726 πτυχιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί 2.519 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 1.203 από τον ιδιωτικό τομέα και 1.316 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη η Υπουργός Εργασίας, θα γίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλα σχέδια έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για εργοδότηση σε τομείς των υπηρεσιών και άλλων συναφών κλάδων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως για το θέμα διεξήχθη συγκεκριμένη μελέτη από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και πως με βάση τη μελέτη υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα. «Θα ξεκινήσει κοινωνικός  διάλογος και επίσης ο ΚΟΤ θα ξεκινήσει διάλογο με τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα σε μια προσπάθεια όλοι μας να συμβάλουμε στην εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε αφενός στον περιορισμό της ανεργίας στους Κύπριους και αφετέρου στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.

Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα, ο κ. Φακοντής είπε ότι και εδώ υπήρξε κάποια πρόοδος καθώς έχουν ετοιμαστεί 70 σχέδια και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 33 εξεταστικά κέντρα για τον ξενοδοχειακό τομέα και την επισιτιστική βιομηχανία ενώ έχουν υποβληθεί άλλες 20 αιτήσεις για εξεταστικά κέντρα για την οικοδομική βιομηχανία και άλλες 20 αιτήσεις για εξεταστικά κέντρα για τον τομέα του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Είπε πως θέση της Επιτροπής αλλά και των άλλων συμβαλλομένων είναι πως θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να είναι υποχρεωτικό να πληρούνται τα επαγγελματικά προσόντα έτσι ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από τους εργαζομένους να αποκτήσουν τα προσόντα αλλά και υποχρέωση από τους εργοδότες να προσλαμβάνουν επαγγελματίες.

Σε σχέση με την πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει σύντομα νέο νομοσχέδιο για να γίνουν ακόμη πιο αποτρεπτικές οι ποινές, εισάγοντας το αυτόφωρο αδίκημα ή ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε όπως συζητηθεί σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων ένα έκτακτο σχέδιο διάρκειας 2 ετών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον εργασιακό τομέα.

Ανέφερε τέλος σε σχέση με τα δημόσια βοηθήματα σε αλλοδαπούς ότι η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί διαφοροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το επίδομα αιτητών πολιτικού ασύλου, διαφοροποίηση, η οποία, όπως είπε ο κ. Φακοντής, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε πως οι τροποποιήσεις έχουν σαν βάση το νομοσχέδιο που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό του δημόσιου βοηθήματος με εισαγωγή των κουπονιών για σίτιση και ένδυση. Σημείωσε πως η διαφοροποίηση που υπάρχει είναι σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενοικίου, απευθείας στον ιδιοκτήτη του υποστατικού που ενοικιάζει ο αλλοδαπός ο οποίος σε χρήμα θα λαμβάνει πλέον 173 ευρώ. Πρόσθεσε πως με βάση το νομοσχέδιο αυτοί οι οποίοι θα λαμβάνουν βοήθημα θα είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε κοινοτική εργασία και πως στην περίπτωση που αρνηθούν το επίδομα θα διακόπτεται.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι θα πρέπει να καταγραφεί στα θετικά το γεγονός ότι παρά τις προσβλέψεις της Eurostat για αυξημένη ανεργία, οι πραγματικοί αριθμοί που δόθηκαν σήμερα δια στόματος Υπουργού Εργασίας καταδεικνύουν μείωση των ανέργων το μήνα Μάιο κατά 800 άτομα, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί μια παράμετρο που θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει επιδείξει άμεση ανταπόκριση σε σχέση με τα διάφορα σχέδια για αντιμετώπιση της ανεργίας, διεκδικώντας με ευέλικτους τρόπους τη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των σχεδίων έτσι ώστε να μην μείνουν  αναξιοποίητα κονδύλια.

Κατέγραψε παράλληλα ως θετική εξέλιξη την άμεση κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού στο θέμα της πάταξης της παράνομης εργασίας αλλά και τον εξορθολογισμό των δημοσίων βοηθημάτων των αλλοδαπών.

«Το γεγονός ότι εισάγεται η παραπομπή σε κοινοτική εργασία και ενδεχόμενη άρνηση της συμμόρφωσης με την κοινοτική εργασία θα συνιστά αφαίρεση του δικαιώματος για δημόσιο βοήθημα είναι επίσης μια παράμετρος που νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας μεταξύ των Κυπρίων» ανέφερε.

Δήλωσε τέλος ότι ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το φυσικό αέριο, αναφέροντας πως ήδη ο μηχανισμός του Κέντρου Παραγωγικότητας έχει κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια και μαθήματα.

Καταλήγοντας έκανε λόγο για «ένα οργασμό διεργασιών στο Υπουργείο Εργασίας και μια άμεση κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού για τα θέματα πάταξης και αντιμετώπισης της ανεργίας» και χαιρέτισε αυτές τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για θετική αναφορά εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, σε σχέση με τη δημιουργία 5.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας από το φυσικό αέριο ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει σπουδές σε εξειδικευμένα επαγγέλματα όπως οι συγκολλητές υψηλής πίεσης, εφαρμοστές σωλήνων και εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι, επαγγέλματα για τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, καταβάλλεται προσπάθεια για εκπαίδευση Κυπρίων.

Ανέφερε παράλληλα πως πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν επαφές με πτυχιούχους θετικών επιστημών και πτυχιούχους μηχανικούς έτσι ώστε να δοθεί καθοδήγηση για απόκτηση ειδίκευσης σε συγκεκριμένους τομείς.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατάληξη σε ό,τι αφορά τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική ρύθμιση κατά τρόπο που το πρότυπο επαγγελματικό προσόν θα αποτελεί προϋπόθεση για εργοδότηση σε συγκεκριμένους τομείς. «Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ έτσι ώστε να αποφεύγεται η εργοδότηση ανειδίκευτου, φτηνού, ξένου εργατικού δυναμικού το οποίο καταλαμβάνει θέσεις που θα μπορούσαν κάποιοι οι οποίοι έχουν τα συγκεκριμένα προσόντα να έπαιρναν» εξήγησε.

Χαιρέτισε τέλος την έντονη και άμεση, όπως τη χαρακτήρισε, δράση της Υπουργού Εργασίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των επιδομάτων των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Πηγή ΚΥΠΕ