Αντιδράσεις προκαλεί η απαίτηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η απόφαση συνοδεύεται από την απαίτηση οι εργαζόμενοι να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο, προκειμένου να λειτουργήσει ο μεταβατικός φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Η κυβέρνηση, τελώντας σε πανικό, είναι αποφασισμένη να διαλύσει τη δημόσια τηλεόραση και να προχωρήσει στις απολύσεις των εργαζομένων της, παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και τον διεθνή αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι ενέργειές αυτές» αναφέρει σε σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα ότι «μια ενδεχόμενη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων θα αποτελέσει άλλη μια ακραία έκφραση αυταρχισμού και αδιαλλαξίας, αλλά και ένα χτύπημα στην ίδια τη δημοκρατία». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει εκ νέου τη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «θα υπερασπιστεί τη δημόσια τηλεόραση και τη δημοκρατία».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η ελληνική Κυβέρνηση με όπλο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «προχωρά στο κλείσιμο της σημερινής ΕΡΤ και σε απολύσεις εργαζομένων». Σύμφωνα με το ΚΚΕ ο προσδιορισμός 2.000 θέσεων για τον μεταβατικό φορέα δεν συνεπάγεται την κατοχύρωση αυτών των εργαζομένων καθώς, όπως αναφέρει, «για τους περισσότερους από αυτούς απλά σηματοδοτεί την αναβολή της απόλυσής τους». Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ «να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να διαμορφώσει».

Την ίδια στιγμή την παραίτηση τους στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τις υπουργικές θέσεις τους έχουν ήδη υποβάλει επισήμως οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακίωτης και η Υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Οι παραιτήσεις ακολουθούν την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τα στελέχη της από το κυβερνητικό σχήμα, με αφορμή την κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ και η άρνηση του κ. Σαμαρά να υιοθετήσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για επαναπρόσληψη του συνόλου του προσωπικού και επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως είχε και τις αναδιαρθρώσεις να ακολουθούν με την ΕΡΤ σε «κίνηση». Επίσης αναμένεται να αποσυρθούν και οι έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς που προέρχονταν επίσης από τη ΔΗΜΑΡ.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης και να προχωρήσει ο ανασχηματισμός. Η κυβέρνηση στη Βουλή των Ελλήνων μετρά επισήμως 153 βουλευτές – πλέον – 125 της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που θα μπορούσαν να στηρίξουν το κυβερνητικό σχήμα μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 157, καθώς κάποιοι από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεδομένη θεωρείται η στήριξη στο κυβερνητικό σχήμα και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε ότι «πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο οι εκλογές και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα». Κατά των εκλογών τάσσεται και η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα και με τη δήλωση του Προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε ότι οι βουλευτές του θα καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με το περιεχόμενο των αποφάσεων που πρέπει κάθε φορά να ληφθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ