Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αποφάσισε το Eurogroup


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Aποδέχθηκαν επίσης και την αρχή της αναδρομικότητας, η εφαρμογή της οποίας θα εξετάζεται κατά περίπτωση και υπό όρους.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, το ποσό που θα δεσμευθεί για τις απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών θα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ από τα συνολικά 500 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ΕΜΣ για διασώσεις χωρών.

Οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις δεν θα μπορούν να γίνουν πριν από το Φθινόπωρο του 2014, αφού προηγουμένως τεθούν σε λειτουργία ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας τραπεζών (έχει ήδη αποφασιστεί) και ο μηχανισμός εξυγίανσης και ανάκαμψης προβληματικών τραπεζών (αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα στο Συμβούλιο ΕCO-FIN).  Η παρέμβαση του ΕΜΣ θα γίνεται κατά περίπτωση, δηλαδή κατά τράπεζα και υπό όρους.

Για την αναδρομικότητα, είπε ότι συμφώνησαν να δοθεί αυτή η δυνατότητα, αλλά αυτό θα γίνεται εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά.

Σχετικά με τη σημερινή διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο ECO-FIN για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανάκαμψης και εξυγίανσης των τραπεζών, οι μεγαλύτερες δυσκολίες για επίτευξη συμφωνίας εστιάζονται στη σειρά με την οποία θα καλούνται να συνεισφέρουν στην εξυγίανση μιας τράπεζας οι εμπλεκόμενοι.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο «τραπέζι», οι πρώτοι που θα επιβαρύνονται για τη διάσωση μιας τράπεζας θα είναι οι μέτοχοι, στη συνέχεια οι πιστωτές, οι ανασφάλιστοι ομολογιούχοι και οι ανασφάλιστοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ). Εάν το ποσό δεν είναι επαρκές, τότε θα επεμβαίνει ο ΕΜΣ. Θα παρεμβαίνει επίσης σε ποσοστό 10-20% το κράτος μέλος, κι αυτό προκειμένου να παραμένει πάντα ευαισθητοποιημένο ασκώντας αποτελεσματική εποπτεία στα τραπεζικά του ιδρύματα. Οι μικροί καταθέτες (κάτω των 100.000 ευρω) θα εξαιρούνται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ