Από τα κατεχόμενα η ψευδοπανώλη


 

 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το Σάββατο ολοκληρώθηκε η διαδικασία θανάτωσης πουλερικών σε τρείς μονάδες στην περιοχή του Μάμμαρι, για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις σε υποστατικά της περιοχής, για παρακολούθηση της κατάστασης.

Αναφορικά με την μετάδοση του ιού από τα κατεχόμενα, ο κ. Κυριακίδης επικαλέστηκε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Κίμπρις» στις 8 Ιουνίου, όπου, όπως λέει, γίνεται αναφορά σε περιστατικά θανάτων πουλερικών από τον ιό της ψευδοπανώλης.

Συμπλήρωσε ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, υπό τα ΗΕ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η τ/κ πλευρά δεν προέβη σε καμία ενημέρωση προς την ε/κ πλευρά για το θέμα.

Στην συνάντηση αυτή μετέχουν τρεις κτηνίατροι από την κάθε πλευρά και σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, οι Ε/κ κτηνίατροι ρώτησαν τους Τ/κ συναδέλφους τους αν παρατηρήθηκαν περιστατικά ψευδοπανώλης στα κατεχόμενα, για να εισπράξουν την απάντηση ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Είπε εξάλλου ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς, το βράδυ της Κυριακής, ο ιός που παρουσιάστηκε στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρός και ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο και για την Ευρώπη.

Ανέφερε τέλος ότι σύμφωνα με τα φυλογενετικά στοιχεία του ιού που παρουσιάστηκε στην Κύπρο, προσομοιάζει με τον τουρκικό ιό, αν δεν είναι ο ίδιος. 

πηγή: ΚΥΠΕ