Από το 2014 και η Λετονία στην Ευρωζώνη


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση της Λετονίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η Λετονία επέτυχε σε μεγάλο βαθμό βιώσιμη οικονομική σύγκληση με την ευρωζώνη” και ως εκ τούτου, προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την ένταξη της χώρας στο ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισε ότι η βούληση της Λετονίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη αποτελεί “ένδειξη εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα και τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι όσοι προέβλεπαν τη διάλυση της ευρωζώνης έκαναν λάθος”.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για την οικονομική σύγκλιση της Λετονίας με την ευρωζώνη, ο Όλι Ρεν ανέφερε τα εξής: “Η εμπειρία της Λετονίας αποδεικνύει ότι μία χώρα μπορεί με επιτυχία να προσπεράσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές, και να εξέλθει πιο δυνατή.

Μετά τη βαθιά ύφεση της διετίας 2008-2009, η Λετονία έλαβε αποφασιστική πολιτική δράση, με τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Λετονία βελτίωσε την ελαστικότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας της για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Αποζημιώθηκε γι` αυτό: προβλέπεται πως η Λετονία θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ”. Η Λετονία κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 8,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 1,2% του ΑΕΠ το 2012. Το δημόσιο χρέος της το 2012 έφτανε το 40,7% του ΑΕΠ της.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ