Μπλοκάρισμα Γερμανίας και Ολλανδίας για την ένταξη της Τουρκίας

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σε «μπλοκάρισμα» από τη Γερμανία και την Ολλανδία των συνομιλιών για το άνοιγμα του Κεφαλαίου Περιφερειακή Πολιτική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver.com.

Μάλιστα, ο συντάκτης σημειώνει ότι η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα στο δισταγμό της Γερμανίας για επανεκκίνηση των ενταξιακών συνομιλιών στις 26 Ιουνίου με το άνοιγμα του κεφαλαίου περιφερειακής πολιτικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα , η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν είναι πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως, ενώ και η Ολλανδία εξέφρασε με τη σειρά της «επιφυλάξεις», προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις εντός της κυβέρνησης.

Οπως τονίζεται, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών θα συναντηθούν ξανά στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την ίδια μέρα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η  Γερμανίδα Καγκελάριος κατέκρινε  αυτή την εβδομάδα τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών (προφανώς ειρωνευόμενος), δήλωσε την Πέμπτη  πως η ΕΕ πρέπει να ανοίξει το δεύτερο κεφάλαιο –για την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι- ως απάντηση στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τουρκία

Η ιστοσελίδα επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους τονίζει ότι η Αγκυρα  εξετάσει  μια σειρά επιλογών σε περίπτωση που η Γερμανία διατηρήσει το βέτο της, όπως η ανάκληση του Τούρκου  Αντιπροσώπου στην ΕΕ  Selim Yenel για περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ακύρωση κοινών με την ΕΕ συναντήσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακύρωση συναντήσεων Τούρκων βουλευτών με ευρωβουλευτές.

Το δημοσίευμα επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με την οποία «η αντίδραση της Άγκυρας θα είναι σκληρή». Η ίδια πηγή εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η κοινή λογική στην ΕΕ.

Μια άλλη τουρκική πηγή δήλωσε, στο συντάκτη, ότι η Τουρκία «έχει εκπληρώσεις όλους τους τεχνικούς όρους (για το άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου)» και συμπεραίνει πως η αντίρρηση της Γερμανίας είναι «πολιτική».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ