Χλωρακιώτης: “Όσοι θέλουν κούρεμα, στα… κουρεία”!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χλωρακιώτης αναφέρθηκε στους λόγους αφυπηρέτησής του, λέγοντας ότι ανοίγει το δρόμο για νέο ΓΔ της ΣΚΤ, προκειμένου να αυτός διαχειριστεί στις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, εν μέσω του νέου οικονομικού κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, έτσι ώστε ο διάδοχός του να αναλάβει τη διαχείρισή του η οποία θα πάρει χρόνια.

“Νοιώθω ότι δεν εγκαταλείπω τίποτα, ολοκλήρωσα το έργο μου και φεύγω υπεύθυνα, η διαχείριση θα πάρει χρόνια πολλά. Αν ήμουν 55 δεν θα έφευγα γιατί θα μου αρκούσαν τα υπόλοιπα χρόνια να διαχειριστώ το όλο θέμα. Δεν είμαι όμως 55 είμαι 66 και νομίζω πράττω σωστά και συνετά που ανοίγω το δρόμο να έλθει ένα άλλος ΓΔ να τον στηρίξω και να τον στηρίξουμε”, είπε ο κ. Χλωρακιώτης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα είναι πάντα στη διάθεσή του Συνεργατισμού.

Παράλληλα, ο κ. Χλωρακιώτης απέρριψε τις φήμες και τους ψιθύρους ότι έπεται κούρεμα στο συνεργατισμό.

Υπενθυμίζοντας ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα του Συνεργατισμού της τάξης του 1,5 δις, όπως αυτό καθορίστηκε στο Μνημόνιο, θα καλυφθεί από το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Χλωρακιώτης απάντησε “στους ψιθυριστές”, όπως είπε,  με το εξής ερώτημα: “Θα κάνουμε δύο φορές ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού; Θα κάνουμε μια ανακεφαλαιοποίηση με τα χρήματα που θα μας δώσει η Τρόικα και θα κουρέψουμε και τους καταθέτες μας για να κάνουμε και δεύτερη φορά ανακεφαλαιοποίηση;”

“Είναι αστείο να συνεχίζονται οι ψίθυροι για να μην μπω και εγκληματικό ανάλογα με την προέλευση των ψιθύρων, όταν πλέον με κάθε σαφήνεια εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση η ΚΤΚ στις 14 Ιουνίου”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις φήμες για κούρεμα,  σε συνδυασμό με το ότι ακολουθεί τραπεζική αργία την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Χλωρακιώτης είπε χαρακτηριστικά πως “την Τρίτη θα είστε εδώ και θα δούμε για άλλη μια φορά ότι οι καταθέτες του συνεργατισμού όσοι έχουν ανάγκη να κόψουν τα μαλλιά τους πάνε στα κουρεία και δεν κουρεύονται οι καταθέσεις και θα είμαστε εδώ και θα το ζήσουμε την Τρίτη το πρωί”.

Για τα όσα αναφέρονται ότι ο ίδιος αποχωρεί διότι πιέζεται ο Συνεργατισμός να ανανεώσει τα κρατικά χρεόγραφα που έχει στην κατοχή του, ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως ο ίδιος δεν ενεργεί μόνος καθώς υπάρχει το Συμβούλιο της ΣΚΤ που παίρνει συλλογικές αποφάσεις. Παρέπεμψε δε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αναφορικά με τις φήμες ότι τον πίεσε να αποχωρήσει.

Παράλληλα, ο κ. Χλωρακιώτης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των εκτιμήσεων του οίκου Pimco που εκτείνονται μέχρι το 2015 και της κεφαλαιουχικής επάρκεια του Συνεργατισμού.

Όπως είπε, ο Δείκτης της κεφαλαιουχικής επάρκειας σε ατομική βάση ανερχόταν το 2012 στο 20,48% και το 2013 σε 26,15%, ενώ σε ενοποιημένη βάση ο δείκτης κεφαλαιουχικής επάρκειας 12,40% το 2012 και στο 12,57% το 2013.

Το Συνεργατικό Κίνημα, το 2012, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η ΣΚΤ πραγματοποίησε 53 εκ. καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία, ενώ μέχρι το Μάιο του 2013 η ΣΚΤ έχει πραγματοποιήσει 18 εκ. καθαρά κέρδη.

Γιατί δεν κουρεύονται οι καταθέσεις στον Συνεργατισμό

Σε παρατήρηση ότι ο κόσμος ανησυχεί γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων και στον Συνεργατισμό όπως έγινε και στις τράπεζες, ο κ. Χλωρακιώτης διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει κούρεμα καταθέσεων σε ένα ίδρυμα με δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας 26%.

“Όταν έχεις δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας 12% ή 26% σου κάνουν κούρεμα; Εμείς δεν έχουμε πραγματοποιηθείσες ζημιές, εμείς δεν προχωρήσαμε σε επενδύσεις που να συσσωρεύουν ζημιές οι οποίες έπρεπε να καλυφθούν από κάπου και δεν μπορούσαν”, είπε, προσθέτοντας δε ότι η ΣΚΤ διαθέτει ρευστά διαθέσιμα ύψους  1 δις  σε κατάθεση στην Κεντρική Τράπεζα “με μηδενικό επιτόκιο για να είμαστε θωρακισμένοι ότι κατέχουμε τα χρήματα όταν τα χρειάζεται ο καταθέτης μας να τα παίρνει”.

Είπε ακόμη ότι έχει και άλλα χρήματα κατατεθειμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις 15 ημερών, δύο ή τριών μηνών.

“Εμείς έχουμε και τη ρευστότητα έχουμε και τους δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας, γιατί να μας κουρέψουν τις καταθέσεις μας;” συνέχισε ο κ. Χλωρακτιώτης.

Η Κυβέρνηση αποπλήρωσε χρεόγραφα  €656 εκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη αποπληρώσει την περασμένη εβδομάδα κρατικά χρεόγραφα ύψους €656 εκ, ενώ ο Συνεργατισμός κατέχει χρεόγραφα ύψους €950 εκ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων λήγει τον Ιούλιο.

Ουδέν μεμπτό για τα δάνεια της οικογένειας Χλωρακιώτη

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που φέρουν την οικογένεια του να σύνηψε δάνεια εκατομμυρίων, ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως ο ίδιος δίνει τους δημοσιογράφους  το δικαίωμα να αποταθούν στο Λογιστήριο της ΣΚΤ για να πληροφορηθούν για τα δάνειά του και πρόσθεσε ότι όλα έγιναν μέσα στο πλαίσιο νομοθεσίας και ότι υπήρχαν πολλές εξασφαλίσεις.

“Εγώ προσωπικά”, είπε, “αισθάνομαι ότι κανένα μεμπτό δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις τις οποίες τυχόν έχει η οικογένεια και στα δάνεια τα οποία τυχόν έχει δεν υπάρχει ούτε ένα χιλιοστό προνομιακής μεταχείρισης σε κανένα απολύτως δάνειο ή σε καμία απολύτως κατάθεση. Τα άλλα όλα είναι εκ του πονηρού”.

Τέλος, για τη διαδοχή του, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι υπάρχει η Επιτροπή Αμοιβών και Διορισμών και ότι ήδη έκανε την πρώτη συνεδρία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στη συνέχεια το θέμα θα έλθει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΣΚΤ, όπου, όπως είπε, θα εκφράσει τη θέση του για τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο εργοδότησης του κ. Χλωρακιώτη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.