”Χοντραίνει” το παιχνίδι στην Τουρκία-υδροφόρες πατούν διαδηλωτές


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης με σκοπό να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χημικά και αντλείες νερού ενώ υπάρχουν 29 τραυματίες. Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό.  Η αστυνομία έπειτα από δύο περίπου ώρες διέλυσε την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί.

Οι δυνάμεις απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα  αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί βίντεο όπου φαίνεται αύρα της αστυνομίας να παρασέρνει διαδηλωτή και παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να τον απεγλωβίσουν, η υδροφόρα συνεχίζει κανονικά την πορεία της

Σύμφωνα με όσα «ανεβάζουν» μέσω Twitter οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην περιοχή, ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τραυματίες και το ανησυχητικό είναι ότι λίγο πριν την έφοδο της αστυνομίας στο πάρκο διαδήλωναν μεταξύ άλλων ηλικιωμένοι και παιδιά. Το ξενοδοχείο Divan έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο όπου ιατροί περιθάλπουν τους τραυματίες. 

Η λέσχη αξιωματικών που βρίσκεται δίπλα από το πάρκο Γκεζί άνοιξε τις πόρτες του ώστε να βρουν καταφύγιο οι διαδηλωτές  

Νέο κάλεσμα για τις 4 το απόγευμα της Κυριακής απήυθηναν οι οργανώσεις ενώ οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο με σύνθημα « Ας γίνουμε ένα εκατομμύριο». 

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου τελεσίγραφο προς τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τους να εγκαταλείψουν τον χώρο εντός 24 ωρών.

“Αν η πλατεία δεν εκκενωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν τον τρόπο να την εκκενώσουν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στις θέσεις τους παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού να “παγώσουν” ο όποιες ενέργειες στο πάρκο Γκεζί μέχρι την ετυμηγορία του Δικαστηρίου.

Το κυβερνών κόμμα AKP είχε προαναγγείλει πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διοργάνωνε συγκεντρώσεις με σκοπό να βγάλει στο δρόμο τη λεγόμενη ”σιωπηρή πλειοψηφία”, η οποία σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του υποστήριξε πως σε όλες τις γωνιές του χώρας εκατομμύρια Τούρκοι προσεύχονται για την κυβέρνησή του, κάνοντας λόγο για “σχέδιο συνωμοσίας” και “παγίδα” που έστησαν ομάδες τις οποίες δεν καθόρισε, οι οποίες είχαν σκοπό να πλήξουν τη σταθερότητα στη χώρα. 

Πηγή: Protothema.gr