Χρ. Χριστόφια: ”Δεν ντρέπομαι για τίποτα – τα χέρια μας είναι καθαρά”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τα προβλήματα στην οικονομία δεν υπήρχαν από πριν; 

”Προβλήματα υπήρχαν όμως να τα διαχωρίσουμε. Επικεντρώθηκε επί Χριστόφια η συζήτηση στα δημοσιονομικά τα οποία μπορούσαμε να λύσουμε από μόνοι μας. Ομως όπως τελικά αποδείχθηκε και 0% να ήταν το έλλειμμα, η Τρόικα πάλι θα ερχόταν στην Κύπρο λόγω των τραπεζών. Και λέω τελικά αποδείχθηκε γιατί για παράδειγμα όταν έγινε το κούρεμα του ελληνικού χρέους, οι ηγεσίες και των δύο τραπεζών δημόσια και επίσημα δήλωναν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα και ότι χρειάζονται το πολύ 3.6 δις, τελικά το πρόβλημα ήταν πολύ βαθύτερο και μεγαλύτερο”. 

Ο τότε πρόεδρος Χριστόφιας δεν ήξερε τί συμβαίνει στο Κράτος που κυβερνά; 

”Επρεπε να το ενημερώσουν για να ξέρει. Οι ίδιες οι τράπεζες επίσημα έλεγαν δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτός που έπρεπε να τον ενημερώσει για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ομως από ό,τι φαίνεται ούτε ο τέως διοικητής γνώριζε όσα όφειλε να γνωρίζει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι είχε διαφωνίες ο πρόεδρος Χριστόφιας με τις αντιλήψεις του διοικητή, εξ ου και τον κατακεραύνωναν ότι δεν έχει καλές σχέσεις μαζί του. Από την άλλη όσοι είχαν καλές σχέσεις με τον κο Ορφανίδη και τον κάλυπταν πολιτικά, προεξάρχοντος του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του κ.Νικόλα Παπαδόπουλου, χαρακτήρισαν εγκληματικό τον μη επαναδιορισμό του. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες στην Κύπρο, πως όταν μιλά οι Γιαπωνέζοι και οι Αμερικάνοι περιμένουν τι θα πει και μόνο ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν τον άκουγε, όπως έλεγε ο κος Νεοφύτου. Σε τελική ανάλυση, ασκούσαν κριτική μαζί με τον κο Ορφανίδη, για τα δημοσιονομικά, την στιγμή που η τρύπα στις τράπεζες μεγάλωνε”. 

Αρα σήμερα δεν έχει ευθύνη για την κατάσταση; 

Στον βαθμό που του καταλογίζεται σίγουρα όχι. Θεωρώ ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα των τραπεζών. Για επιμέρους ζητήματα, ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει καλύτερος χειρισμός. Δεν ευθύνεται όμως για την σημερινή κατάσταση. Για τα έξοδα του κράτους εγκρίνονταν προϋπολογισμοί. Και η Βουλή λειτούργησε δυστυχώς ως κυβερνώσα”. 

Η οικογένεια Χριστόφια έγινε στόχος; 

”Βεβαίως και ακόμα στοχοποιείται και θα στοχοποιείται γιατί ο πιο εύκολος τρόπος να απεκδυθείς ευθυνών είναι να έχεις αποδιοπομπαίο τράγο. Θέλουν να βάλουν τον πατέρα μου σε αυτήν την θέση και μαζί του κατ’επέκταση το ΑΚΕΛ. Ομως ο κόσμος δεν δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Το να εκτονώνεται η οργή πάνω σε έναν άνθρωπο και σε ένα κόμμα δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Το ζήτημα είναι δούμε πώς βγαίνουμε από τα αδιέξοδα στα οποία θα μας οδηγήσει το Μνημόνιο που υπογράφηκε. Κάποια στιγμή όμως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο βαθμό που τους αναλογεί. Και οι τραπεζίτες και εάν έχει ευθύνες και ο Χριστόφιας”. 

Γιατί δεν πήρε μέτρα

”Του καταλογίζεται ότι δεν έλαβε μέτρα. Ομως και αυτή η κριτική κάπου πάσχει. Λήφθηκαν μέτρα στον δημοσιονομικό τομέα. Ομως όσα μέτρα και εάν λαμβάνονταν τα δις που χρειάζονταν οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να τα καλύψουν και αυτό είναι αυταπόδεικτο. Κατέθεσε στην Βουλή την προσωρινή αύξηση του εταιρικού φόρου. Θυμάστε τί έγινε τότε; Σφοδρή αντίδραση από όλους. Κατηγορείται ότι καθυστέρησε να προχωρήσει με το Μνημόνιο και ότι λειτούργησε με αγκυλώσεις. Είναι καταγεγραμμένο ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα αποδεχόταν Μνημόνιο με κούρεμα και ιδιωτικοποιήσεις. Αν αυτό αποτελεί αγκύλωση, θα φανεί από το αν τελικά το κούρεμα και οι ιδιωτικοποιήσεις που στο τέλος έγιναν αποδεκτά από τον κο Αναστασιάδη θα αποβούν προς όφελός μας. Οσο για την καθυστέρηση, όπως γραπτώς ανέφερε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, η Γερμανία δεν αποδεχόταν το κείμενο του Νοεμβρίου και για αυτό δεν προχώρησε. Είναι προφανές πως αναμενόταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών για να συμφωνηθεί το Μνημόνιο με την νέα κυβέρνηση όπως και έγινε”. 

Πώς είναι σήμερα ο ίδιος;

”Σίγουρα όχι μες στην καλή χαρά. Είναι ένας άνθρωπος κοινωνικά δραστήριος, ευαισθητοποιημένος και ευαίσθητος, πονά για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος και ανησυχεί για το μέλλον. Από την άλλη δεν είναι και ευχάριστο να σου συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, όταν ανιδιοτελώς ανάλωσες όλη σου την ζωή για να κάνεις ό,τι μπορούσες και πίστευες πως είναι καλύτερο για τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο… Δεν μιλά όχι γιατί φοβάται. Εχει πολλά να πει αλλά συγκρατείται γιατί δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις, αλλά και γιατί προτεραιότητα είναι να δούμε πώς θα βγούμε από τα αδιέξοδα και όχι να δημιουργούμε επιπρόσθετη ένταση”.

Κεφάλαιο Λιμουζίνα:  

”Και σε αυτήν την περίπτωση το ζήτημα έγινε προσωπικό. Δίνονται αυτοκίνητα σε πρώην και νυν αξιωματούχους και αυτό είναι ένα έξοδο που δεν μπορούμε να σηκώσουμε; Τότε να συζητηθεί συλλογικά στην Βουλή και να παρθούν αποφάσεις που θα ισχύουν για όλους. Αυτό είναι το δικαιότερο και όχι μια αήθης προσωπική επίθεση”. 

Αντιδράσεις εξαιτίας των περιουσιακών

”Στην Κύπρο έχει καταστεί το κουτσομπολιό και ο ψίθυρος επάγγελμα. Και χάρηκα που ο κος Δίπλαρος είχε την τόλμη να πει σε πρωινή εκπομπή αυτό που ψιθυριζόταν. Οτι δήθεν εγώ ή η αδελφή μου φυγαδεύσαμε χρήματα στο εξωτερικό. Οταν του απάντησα δημοσίως την ίδια στιγμή, αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Μπήκαμε στην διαδικασία, που δεν το χρωστούσαμε σε κανέναν, να αποδείξουμε ότι τα χέρια μας είναι καθαρά και ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Αποδείξαμε πού βρέθηκε και το τελευταίο σεντ. Και άλλοι που έχουν εκατομμύρια τα βγάζουν στο εξωτερικό και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δίνουν και μερικά εκατομμύρια στην Εκκλησία και όλα μέλι γάλα και δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη. 

Εχετε ντραπεί ποτέ για το όνομά σας;

”Ποτέ! Γιατί να ντραπώ; Ο καθένας πρέπει να ντρέπεται ή όχι αναλόγως του ποιος είναι και τι κάνει και όχι πώς τον λένε. Είμαστε μικρός τόπος και ο καθένας γνωρίζει για τον καθένα. Από εκεί και πέρα η στοχοποίηση και ο διασυρμός ανθρώπων είναι σίγουρα κάτι για το οποίο όποιος τι διαπράττει θα πρέπει να ντρέπεται”. 

Πηγή: Περιοδικό Life