ΔΕΑ: Αναζήτηση πόρων για ταυτοποίηση αγνοουμένων

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης από τα μέλη της ΔΕΑ, η Επιτροπή χρειάζεται περισσότερους πόρους για να μπορέσει να συνεχίσει αποτελεσματικά το έργο της, γεγονός που επισήμαναν σε πρόσφατη επίσκεψή τους στις Βρυξέλες ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και σε συνάντηση που είχαν με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέσο όρο ταυτοποίησης των προηγούμενων χρόνων, ανέφεραν ότι αυτός αφορούσε περίπου πενήντα έξι. Σε άλλη ερώτηση ως προς το κατά πόσο υπάρχουν ακόμη άτομα που προσέρχονται με πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων, απάντησαν θετικά, ανανεώνοντας την έκκλησή τους για περισσότερες πληροφορίες και υποσχόμενοι ταυτόχρονα πλήρη εμπιστευτικότητα.

Παίρνοντας πρώτη το λόγο η κ. Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ ανέφερε ότι από το 2006 έχουν ανευρεθεί οστά που ανήκουν σε 983 άτομα, αριθμός που αναλογεί στο 49% του συνόλου των καταγεγραμμένων αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Από αυτά, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 409 (388 Ε/κ και 71 Τ/κ) και έχουν επιστραφεί στις οικογένειες τους, είπε, κάτι που ισοδυναμεί με 20,4% των ανευρεθέντων οστών.

Από τον Ιανουάριο του 2013, έχουμε ταυτοποιήσει 72 άτομα, ανέφερε η κ. Κιουτσιούκ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ρεκόρ.

Από την πλευρά του το νέο μέλος της ΔΕΑ Πολ – Ανρί Αρνί αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν όσον αφορά στη λειτουργία της  ΔΕΑ. Είπε ότι έχει διπλασιαστεί ο εργαστηριακός χώρος που χρησιμοποιείται, ότι προσλήφθηκαν έξι νέοι επιστήμονες, με τον συνολικό αριθμό επιστημόνων να ανέρχεται σε 60. 

Ο κ. Αρνί αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς όσον αφορά στις ταυτοποίησεις, εκφράζοντας την ικανοποίηση όλων των μελών με την διαδικασία δειγματοληψίας οστών που διενεργείται από την Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ICMP), στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να εξευρεθούν περισσότερα χρήματα για το έργο που επιτελείται. «Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται επιπρόσθετα 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο πάνω από τα 2,5 εκ.  ευρώ που τους παρέχονται αυτή τη στιγμή. Χωρίς αυτά, προειδοποίησε, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς.  Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι το θέμα ήγειραν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και με αξιωματούχο της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης οργανώσει επισκέψεις Πρεσβευτών σημαντικών χωρών στη ΔΕΑ σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν νέοι δωρητές.  

Δύο είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το μέλος της Άριστο Αριστοτέλους, ο οποίος και πήρε τελευταίος το λόγο: ο χρόνος και οι πόροι.

Ο χρόνος, είπε, επειδή όπως γνωρίζουμε ο καιρός περνά και πρέπει να κάνουμε όσα περισσότερα  μπορούμε σύντομα και οι πόροι, επειδή η έλλειψη πόρων, δημιουργεί περιορισμούς στο τι μπορεί να επιτευχθεί.

Ο κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην αναγνώριση της οποίας τυγχάνει το έργο της ΔΕΑ παγκοσμίως, λέγοντας ότι θεωρείται μοντέλο που μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν διενέξεις.  Την Κύπρο για να δουν πως λειτουργεί η ΔΕΑ έχουν επισκεφθεί επιστήμονες από τη Σερβία, το Κόσοβο, το Ιράκ, ακόμη και τη Λιβύη, είπε.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η ΔΕΑ έχει καταβάλλει προσπάθειες να ευαισθητοποιήσει και άλλα τμήματα της κοινωνίας για το έργο της και κυρίως τους νέους. Προς αυτό το σκοπό ετοιμάστηκε ειδικό φυλλάδιο το οποίο διαμοιράστηκε σε 50.000 μαθητές σε ολόκληρο το νησί, είπε. Ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΑ προσπαθεί επίσης να διοργανώσει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή συγγενών των αγνοουμένων, όπως συναυλίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν το 2012 ταυτοποίηθηκαν συνολικά 23 αγνοούμενοι, το 2011 51, το 2010 67, το 2009 86, το 2008 54 και το 2007 56.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ