Die Presse: Έρχεται το τέλος της τρόικας στην Ελλάδα

 

“Αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών: Έρχεται το τέλος της τρόικας;”, διερωτάται σε τίτλο σχολίου της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, με αφορμή τα στοιχεία που διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες από πλευράς ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και τα σενάρια για νέο κούρεμα χρέους, που αποδίδονται σε πιέσεις του Ταμείου.

Η εφημερίδα σχολιάζει: “Μόλις κόπασε ελάχιστα η αναστάτωση γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την προσοχή τραβούν τώρα οι ίδιοι οι ‘διασώστες’. Η διάσημη – διαβόητη τρόικα (…) φαίνεται να βρίσκεται σε διαφωνία. Στο επίκεντρο όλων για άλλη μία φορά η Ελλάδα”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένα νέο κούρεμα που θα έπληττε τους επίσημους πιστωτές, δεν θα μπορούσε να τύχει αποδοχής από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τρεις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Όπως παρατηρεί σχολιάζοντας τα σενάρια νέου κουρέματος που τροφοδοτεί το ΔΝΤ, “γενικά η απόπειρα του ΔΝΤ μπορεί να αξιολογηθεί ως προβληματική. Από τη μία αντιβαίνει στην ‘επίσημη’ γραμμή περί ‘αργής εξυγίανσης’ της Ελλάδας.

Από την άλλη, αυτή η μονομερής κίνηση του ΔΝΤ, αποτελεί νέα πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ ανήκει μέχρι σήμερα στους πιο σφοδρούς επικριτές της συγκριτικά επιφυλακτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ”.

Σύμφωνα με την Die Presse, η νέα διαμάχη εντός της τρόικας αποτελεί μάλλον ένδειξη αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΔΝΤ. Όπως επισημαίνει, “με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και την ΕΚΤ, η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τους δικούς της θεσμούς. Η σημασία του ΔΝΤ περιορίζεται”.

“Κανείς δεν αγοράζει την ελληνική επιχείρηση αερίου”

Η αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ απασχολεί μεγάλη μερίδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, με το βλέμμα να επικεντρώνεται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

“Η πώληση της ελληνικής επιχείρησης αερίου και μαζί με αυτήν ένα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ ιδιωτικοποίησης της χώρας που πλήττεται από την κρίση, απέτυχε με ευθύνη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Εξαιτίας έλλειψης εγγυήσεων”, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος της εταιρίας Σεργκέι Κιπριάνοφ, η Gazprom δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ’» γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Spiegel Online, “σύμφωνα με πηγή από την ελληνική υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ, κανείς δεν ανέμενε αυτήν την εξέλιξη. Όπως είπε, για την αποτυχημένη πώληση ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Gazprom ανησυχούσε ότι η Κομισιόν θα ασκούσε βέτο εναντίον της συμφωνίας, ώστε να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή του ρωσικού ενεργειακού ομίλου στην Ευρώπη”.

“Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ απέτυχε”, διαβάζουμε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σχολιάζει: “Κι ενώ όλοι νόμιζαν ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που σχετίζονται με το χρέος, έρχεται το επόμενο χτύπημα: Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ απέτυχε προς έκπληξη όλων των εμπλεκομένων. (…)

Η σχεδιαζόμενη πώληση μεριδίου της ΔΕΠΑ αναμενόταν να αποφέρει περίπου ένα δισ. ευρώ. (…) Η πώληση κρατικής περιουσίας αποτελεί αποφασιστικό όρο των διεθνών δανειστών για συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα”, υπογραμμίζει η Handelsblatt.

“Κατάρρευση στο χρηματιστήριο: Κανείς δεν αγοράζει την ελληνική επιχείρηση αερίου» σημειώνει τίτλος της διαδικτυακής πλατφόρμας Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έπεσε τη Δευτέρα κατά 5%. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει νωρίτερα να φέρει τη ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο, καθώς δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά”.

Πηγή: Deutsche Welle