Διορίζεται επιτροπή εξέτασης για τα ποντισμένα πυρομαχικά στο Ζύγι

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Η επιτροπή αυτή θα συνέλθει αύριο για πρώτη φορά σε σύσκεψη μελέτης του θέματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι οι βουλευτές ενημερώθηκαν σήμερα για το θέμα από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Από την ενημέρωση που τύχαμε, σημείωσε, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. «Πρώτον ότι αυτή η μέθοδος ήταν μια πάγια μέθοδος την οποία χρησιμοποιούσαν εκτός από την Κύπρο και άλλες χώρες. Ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι για τη διατροφική αλυσίδα δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσον αφορά το θέμα της επικινδυνότητας αλλά ακόμη και τα ζητήματα του μελλοντικού σχεδιασμού για το φυσικό αέριο έχει ήδη οριστεί συγκεκριμένη επιτροπή από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας η οποία θα συνέλθει για πρώτη φορά αύριο», είπε.

Εμείς ως Επιτροπή Άμυνας, συνέχισε, αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η συζήτηση που θα διεξαχθεί στη συγκεκριμένη επιτροπή κι αναμένουμε αυτή η επιτροπή να φέρει εις πέρας, μετά και από τους όρους εντολής που έχει, το έργο της το συντομότερο δυνατό.

Ταυτόχρονα ως Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα, ζητήσαμε να ενημερωθούμε σε σχέση με το αποτέλεσμα το οποίο θα έχει η Επιτροπή αυτή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Επειδή ο λαός μας είναι πάρα πολύ ευαίσθητος στα θέματα των πυρομαχικών όλοι μας θα πρέπει πριν δημοσιοποιούμε οποιαδήποτε θέματα που έχουν σχέση με πυρομαχικά να ζυγίσουμε πρώτα απ ΄ όλα την επικινδυνότητα. Δεν είμαστε ειδικοί γι’ αυτό δεν μπορούμε να εκφράσουμε ιδία άποψη με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά. Γι’ αυτό το λόγο ως Επιτροπή περιοριζόμαστε στην ενημέρωση που τύχαμε και αντιλαμβάνεστε ότι θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα όταν κι εφόσον θα έχουμε το αποτέλεσμα αυτής της ειδικής επιτροπής που έχει διορίσει ο Υπουργός Άμυνας», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης χαιρέτισε «τη σπουδή με την οποία ο Υπουργός Άμυνας αντιμετώπισε το θέμα των πυρομαχικών που έχουν ποντιστεί. Πριν τη διαρροή του θέματος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις».

Αναφορικά με τη διαρροή, σημείωσε, ανεξαρτήτως από πού προήλθε, είναι καλό τέτοια θέματα να βγαίνουν στην επιφάνεια και μπράβο στα ΜΜΕ που προχωρούν σε τέτοιου είδους διαρροές για να προλαβαίνουμε μεγάλα ή μικρά κακά.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί θα πρέπει κατά την άποψη μας τάχιστα να περατώσει τη μελέτη του θέματος και να μας ενημερώσει ανάλογα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί.

Μας έχει λεχθεί, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ότι αυτά τα πυρομαχικά έχουν ποντιστεί σε πολύ μεγάλο βάθος που δεν επηρεάζουν τον απλό κόσμο ούτε την αλιεία, κι είναι σε περιοχή που δεν πρόκειται να κολυμπήσει κόσμος ώστε να φύγει κάθε ανησυχία από το μυαλό του κόσμου.

Όμως σημείωσε, δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι γιατί στο παρελθόν αφήσαμε να περάσουν παρόμοια θέματα και είχαμε πολύ τραγικές συνέπειες.

Όσον αφορά τα πυρομαχικά στην ξηρά, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν, προχωρούν κι αυτά τα θέματα και κατασκευάζονται ειδικές αποθήκες για σωστή φύλαξη ενώ έχει καταστραφεί ένας αριθμός 3.500 τόνων πυρομαχικών και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με χώρες όπως το Ισραήλ και Γαλλία για να συμβληθούμε μαζί τους και να μας βοηθήσουν στην καταστροφή όλων των πυρομαχικών που δεν χρειάζονται πια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι είναι αχρείαστος ο πανικός κι αυτό που χρειάζεται είναι με ψυχραιμία να μελετήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

«Η πόντιση πυρομαχικών ήταν μια συνήθης διεθνής πρακτική, την περίοδο 1980-1993 κατά την οποία 900 περίπου τόνοι πυρομαχικών, 167 διαφορετικών ειδών ποντίστηκαν σε βάθος από 400 μέχρι 1000 μέτρα και σε απόσταση 10-12 ναυτικά μίλια από την ακτή», σημείωσε.

Πήραμε σήμερα διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, συνέχισε, με τη διατροφική αλυσίδα ή περιβαλλοντική ρύπανση κι ότι λόγω μη ύπαρξης θαλασσίων ρευμάτων δεν τίθεται θέμα διακίνησης πυρομαχικών.

Σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία σε συνεργασία με άλλα κράτη που έχουν την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες εμπειρίες θα προχωρήσουν στην εκτίμηση της επικινδυνότητας των πυρομαχικών αυτών.

Ο κ. Κώστα είπε ότι το κόμμα του ζητεί από την Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες και το συντομότερο να έχουμε την εκτίμηση της επικινδυνότητας των πυρομαχικών που έχουν ποντιστεί στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου.

«Αυτό είναι αναγκαίο αλλά κυρίως για τους μελλοντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς σαν κράτος  στην περιοχή με την μελλοντική κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «επίσης ζητούμε οι Βρετανικές Βάσεις να ενημερώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία αν πότε και πού στο παρελθόν πόντισαν πυρομαχικά στην θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «στη στεριά έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα διαχείρισης πυρομαχικών απ ΄ ότι έχουμε στα ανοικτά της θάλασσας της Κύπρου σε πολύ μεγάλο βάθος, κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».

Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια εκτίμηση κινδύνου ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία σε ό,τι αφορά τους αγωγούς.

Πηγή ΚΥΠΕ