ΔΗΣΥ-ΕΥΡΩΚΟ-ΔΗΚΟ: Σημαντικό βήμα οι γεωτρησεις


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Χαράλαμπος Σταυρίδης, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού σημείωσε σε ανακοίνωση του ότι «αναμφίβολα αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης που ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα μας».

Ο κ. Σταυρίδης, ανέφερε ότι «η επιβεβαίωση και πιστοποίηση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 θα συμβάλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής, θα επισπεύσει την ολοκλήρωση των διεργασιών ανέγερσης χερσαίου τερματικού, την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών και υποδομών, αλλά και θα δώσει την δυνατότητα προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών. Παράλληλα, θα ανοίξει και τις προοπτικές προπώλησης ποσοτήτων φυσικού αερίου».

Μάλιστα είπε, ότι η ύπαρξη και αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής και γεωστρατηγικής πολιτικής, μπορεί ακόμα και να αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη στο εθνικό μας θέμα, ή, σε αντίθετη περίπτωση, ένα σοβαρό κίνδυνο. 

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση αυτής της φάσης, θα ανοίξει τον δρόμο για οικονομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα πιστοποιηθούν.

Συγκεκριμένα είπε, πως “Αυτό θα ήταν φιλί ζωής για την πληγωμένη οικονομία της Κύπρου», αφού τα οφέλη από τον θαλάσσιο πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά πρώτιστα πολιτικά.

Για αισιόδοξα αισθήματα στον Κυπριακό λαό μετά την επιβεβαιωτική γεώτρησης, μίλησε και το ΔΗΚΟ, ειδικά μετά τα τραγικά γεγονότα που βιώσαμε πρόσφατα με τις αποφάσεις του Eurogroup.

“Ευχόμαστε η σημερινή μέρα να οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή.Όπως επίσης και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι πρώτες ενδείξεις για την ποσότητα και την ποιότητα του κυπριακού κοιτάσματος.

Με επιβεβαιωμένες πλέον τις εκμεταλλεύσιμες ποσότητες και την ποιότητα του κοιτάσματος θα καταστεί δυνατή η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, οι οποίες θα αποτελέσουν τις εγγυήσεις για τη κατασκευή του τερματικού σταθμού, που είναι και ο βασικός στόχος.

ΝΑΙ, μπορούμε να αναθερμάνουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού μας. Φτάνει κατά τρόπο συγκροτημένο να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με διορατικότητα, σύνεση,  τόλμη και αποφασιστικότητα στρατηγικές και συνεργασίες στη βάση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών μας πλεονεκτημάτων και υπερασπιζόμενοι σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” κατέληξαν σε ανακοίνωση τους.