Δραματική επιστολή Αναστασιάδη: “Βρείτε άμεσα λύση για την Τρ. Κύπρου”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Έριξε το μπαλάκι στην Τρόικα και την καλεί να σταματήσει τους περιορισμούς και να ετοιμάσει μια μακροπρόθεση λύση για την Τράπεζα Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι οι περιορισμοί δεν χτίζουν εμπιστοσύνη στο σύστημα. «Σας καλώ άμεσα να στηρίξετε μια μακροπρόθεσμη λύση για την ρευστοτική κατάσταση της Τρ. Κύπρου», λέγει χαρακτηριστικά 

 Φόβοι για «μετάδοση της ασθένειας»

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι αν συνεχιστούν οι περιορισμοί θα επηρεαστεί και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την μία και των εκροών καταθέσεων 

Οι λύσεις που προτείνει η Λευκωσία

1.Μετατροπή του ELA της Λαϊκής που μεταφέρθηκε στην Τρ. Κύπρου σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα και τη μεταφορά των ομολόγων αυτών σε άλλη, διαφορετική οντότητα. 

2.Αναστροφή της απόφασης για τη συγχώνευση της καλής Λαϊκής με την Τρ. Κύπρου, αφού συνεπάγεται τη μεταφορά έκτακτης ρευστότητας €9 δισ. στην Τρ. Κύπρου. 

Η Τράπεζα Κύπρου να συμμετέχει σε πράξεις νομισματικής πολιτικής (αντί λήψης ELA) με την ΕΚΤ. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων αναφέρει:

•Το  κούρεμα έγινε χωρίς «προσεκτική προετοιμασία» και ότι η μορφή του άλλαξε δραματικά εντός μίας βδομάδας, από καθολικό σε στοχευμένο, χωρίς ξεκάθαρη αντίληψη του πως αυτό θα εφαρμοστεί. 

•Με τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς οι κυπριακές τράπεζες απώλεσαν τις επιστροφές φόρων που είχαν να λαμβάνουν.

•Η μεταφορά του ELA από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου έγινε προς όφελος της Τρ. Πειραιώς.