Δυναμικοί στο κυπριακό, παρά το… οικονομικό, λέει ο Νεοφύτου

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα, λέγοντας ότι η Κύπρος θα εργαστεί με καλή θέληση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο είπε «ήταν και παραμένει προτεραιότητα».

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχαν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση, μετά την ολοκλήρωση της νέας ηγετικής πυραμίδας στο Συναγερμό. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε άλλες περιόδους, θα μπορούσε να θεωρηθεί εθιμοτυπική, είναι όμως ουσιαστική συνάντηση, στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα.

«Οι άρρηκτες σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και να ενισχυθούν» είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι είναι η μοίρα του Ελληνισμού να μοιράζεται τις ίδιες τραγικές οικονομικές συνθήκες, πέρα από τα κοινά διαχρονικά εθνικά προβλήματα.

Είπε ότι αν δεν ξεπεραστεί η κρίση, οι οικονομικές συνθήκες αποδυναμώνουν και τις προσπάθειες για εθνική κυριαρχία και επίτευξη των εθνικών στόχων.

Ύψιστη προτεραιότητα των δύο χωρών, είπε, είναι να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν γερά θεμέλια στις οικονομίες τους. Θέλουμε μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα και Κύπρο, «για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση προς προάσπιση των εθνικών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι συζήτησαν και τα θέματα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό, μαζί και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως και ο καθορισμός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Είπε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι «ευλογία» και ένα «ισχυρό οικονομικό, ενεργειακό και γεωστρατηγικό όπλο» πρόσθεσε όμως ότι το κάθε όπλο εμπερικλείει και πιθανούς κινδύνους. «Πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά και όχι να είναι εργαλείο για να γίνουμε αυτόχειρας» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Τέλος, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρέσβη η θεσμοθέτηση συχνών συναντήσεων. Τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στον προγραμματισμό, δια της διπλωματικής οδού, της πρώτης επίσημης επίσκεψης της νέας ηγεσίας του κόμματος στην Ελλάδα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πολιτικό κόσμο.

Ο Πρέσβης Παπαϊωάννου μετέφερε από την πλευρά του τις εγκάρδιες ευχές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι αναμένεται η επίσκεψη του, αν και δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίες.

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να διατηρηθούν οι σχέσεις συνεργασίας και συντονισμού με τη Λευκωσία και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα που διακρίνει την περιοχή κατά την περίοδο αυτή, ο συντονισμός και η συνεργασία καθίστανται ακόμη πιο επιβεβλημένοι, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ πρόσθεσε ότι ο συντονισμός αφορά και το εθνικό θέμα.

Συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν.

Αυτό το στοιχείο, κατέληξε, είναι σημαντικό για τη συνεργασία των δύο χωρών με τους εταίρους τους και ανοίγει προοπτικές σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.