Έκθεση φωτιά: Διαφθορά σε βουλευτές, εισαγγελείς και δικαστές στην Ευρώπη


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η GRECO καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν το νομικό τους οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς σ` αυτό το επίπεδο.

“Υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούν βουλευτές, δικαστές ή εισαγγελείς έχουν καταστροφικές συνέπειες για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι πολίτες εξαρτώνται από αυτούς τους ανθρώπους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και απ` αυτούς περιμένουν να δώσουν το παράδειγμα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, η GRECO ξεκίνησε το 2012 τον τέταρτο γύρο αξιολόγησης της, προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων, όπως η σύγκρουση συμφερόντων, οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των συμφερόντων, δώρα, επιδράσεις των λόμπυ, η διαφάνεια στις πολιτικές διαδικασίες των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων.

Αναφέρεται ότι, η GRECO έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το 2013 θα οριστικοποιήσει τις εκθέσεις για τη Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ