Εναντίον του ψαρέματος με μέθοδο γρι γρι οι ψαράδες

  


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Οι επαγγελματίες ψαράδες απαίτησαν την ανάκληση της άδειας με πανό και συνθήματα, ενώ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με το αίτημα τους, κάνοντας λόγο για μια μέθοδο αλιείας “εξοντωτική και εγκληματική”.

Στο υπόμνημα, που επέδωσαν στον κ. Ομήρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αλιέων Κύπρου αναφέρει ότι η μέθοδος γρι-γρι είναι “εξοντωτική, παράνομη και εγκληματική”, αφού σαρώνει και μαζεύει όλα τα ψάρια, ανεξαρτήτως μεγέθους, με χρήση φωτισμού και γυροβολιάς.

Θεωρούν, επίσης, απαράδεκτη την παραχώρηση δύο αδειών σε δύο άτομα-εταιρίες, αφού θα καταστραφούν 500 οικογένειες επαγγελματιών ψαράδων και θα οδηγηθούν με αυτό τον τρόπο στην εξαθλίωση.

Με αντιπρόταση, την οποία αναφέρουν στο υπόμνημα, οι επαγγελματίες ψαράδες αναφέρουν ότι μπορούν οι ίδιοι να αλιεύουν την μαρίδα με θεμιτούς και νόμιμούς τρόπους και να την πουλούν στη φτωχολογιά, όπως σημειώνουν.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι “σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσει στην Κύπρο αυτή η μέθοδος αλίευσης”, προσθέτοντας πως “πρόκειται για ακόμα ένα στιγμιότυπο μιας θλιβερής ιστορίας που οδήγησε στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου”.

Κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όπως δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των ερευνών, που έκανε το Τμήμα Αλιείας και που αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος αλίευσης δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι η συμβατική μέθοδος που ακολουθούν οι εκατοντάδες Κύπριοι ψαράδες.

“Εμείς θεωρούμε ότι επ` ουδενί  δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η χρησιμοποίηση αυτής της μεθόδου στις κυπριακές θάλασσες”, σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλιέων Κύπρου Χριστόδουλος Χαραλάμπους ανέφερε πως οι επαγγελματίες ψαράδες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, προσθέτοντας ότι αν λείψει το ψάρι από τη θάλασσα θα πεινάσουν.

“Είχαμε πρόβλημα πριν από την οικονομική κρίση. Τον καιρό που όλος ο κόσμος ευημερούσε εμείς είχαμε κρίση και το λέγαμε πάντα. Η ιστορία του γρι-γρι δεν είναι σημερινή”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ :ΚΥΠΕ