Ενδιαφέρον της Delek για το τερματικό στο Βασιλικό

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Delek κ. Gideon Tadmor και αντιπροσωπεία της εταιρείας, τους οποίους συνόδευε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Tadmor δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της εταιρείας είναι ικανοποιημένα από τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι «ευελπιστώ σε μια μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας μας, του κράτους του Ισραήλ και της Κύπρου.

Έχουμε αρχίσει τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της ανακάλυψής μας, στο τεμάχιο Αφροδίτη και προσβλέπουμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέλιξης αυτής της ανακάλυψης προς όφελος του λαού της Κύπρου και προς όφελος των μετόχων μας. Είμαστε πολύ ευτυχείς που ήλθαμε εδώ και καταβάλουμε πολλή προσπάθεια στην Κύπρο, προς όφελος όλων».

Ενδιαφέρον της Delek για το τερματικό στο Βασιλικό, αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας μετά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Delek.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ωστόσο δεν απάντησε σε ερώτηση για τα ποσοστά και αριθμούς. Είπε ότι προσβλέπει σε επίσπευση των διαδικασιών που ακολουθούνται στο οικόπεδο 12, λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα επίκειται μια σειρά εξελίξεων σε ότι αφορά τα ενεργειακά.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προχωρήσει τάχιστα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός σταθμού  υγροποίησης φυσικού αερίου” είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία της εταιρείας Delek, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «σήμερα συζητήσαμε και ενώπιον του Προέδρου, αλλά και κατ΄ ιδίαν στο Υπουργείο Ενέργειας, διάφορα θέματα με την εταιρεία Delek. Συζητήσαμε κατ’ αρχάς την επίσπευση των διαδικασιών για το κοίτασμα Αφροδίτη και συγκεκριμένα την ανάπτυξη του ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν να προχωρήσουμε σε εξαγωγές το συντομότερο.

Επίσης, συζητήσαμε τη συμμετοχή της εταιρείας Delek στο τερματικό υγροποίησης και στη σημερινή συνάντηση που είχε μαζί τους, ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προχωρήσει τάχιστα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός σταθμού  υγροποίησης φυσικού αερίου».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτή η επιτάχυνση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «για την παραγωγή του Αφροδίτη πρέπει να γίνει η διαδικασία της επιβεβαίωσης και μας έχει υποσχεθεί η εταιρεία ότι μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα μας παρουσιάσει κάποιους επιπλέον σχεδιασμούς, κυρίως τεχνική λύση».

Κληθείς να διευκρινίσει αν σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Delek στο τερματικό υγροποίησης αναφερόμαστε μόνο για τις εγκαταστάσεις ή και τη μεταφορά των κοιτασμάτων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αναφερόμαστε συγκεκριμένα για το οικόπεδο 12 και πώς θα συμμετάσχει η εταιρεία Delek στο τερματικό για την υγροποίηση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12».

Σε ερώτηση αν γίνεται λόγος για άλλα κοιτάσματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «υπάρχουν κάποιες συζητήσεις».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει υπογραφή Μνημονίου πέραν αυτού που θα υπογραφτεί με τη Noble για τη συνεργασία της Κύπρου με τη Delek, ο κ. Υπουργός είπε ότι «μιλάμε για το ίδιο Μνημόνιο».

Σε ερώτηση πότε θα γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα στο οικόπεδο 12 και πότε να αναμένουμε την πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι σχεδιασμοί μας αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι σε περίπου τρεις μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση και για την εγχώρια αγορά οι σχεδιασμοί μιλούν για το 2018 και παραμένει το τέλος του 2019 αρχές 2020 για τις εξαγωγές».

Ερωτηθείς για τη δημιουργία τερματικού, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για «μια τελεσίδικη απόφαση. Το τερματικό θα γίνει. Αρχίζουν τώρα οι συζητήσεις πάντοτε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει με τους εταίρους μας. Σίγουρα είναι στενά τα χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν έχουμε ξεφύγει».

Κληθείς να πει αν η Delek έχει αναφέρει με ποιο ποσό μπορεί να συμμετάσχει στο τερματικό, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, χωρίς, ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν έχουν αναφερθεί ποσοστά, απλώς η εταιρεία ανέφερε κάποια ποσά που δύναται να επενδύσουν στην Κύπρο».