Ενεργειακή αλληλεγγύη-Τα είπαν Λακκοτρύπης και Ομήρου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ Ομήρου διαβεβαίωσε για την «ομόθυμη και ομόφωνη» στήριξη της πορείας αξιοποίησης του φυσικού αερίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  «Θα συνεχίσουμε το ίδιο υπεύθυνα να αναπτύσσουμε αυτή τη μεγάλη προοπτική του λαού μας», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Λακκοτρύπης, διαβεβαιώνοντας τον κ. Ομήρου ότι «θα τον κρατήσουμε ενήμερο για όποιες σημαντικές εξελίξεις έχουμε τους επόμενους μήνες».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν του έχει σταλεί η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ο κ. Ομήρου επιβεβαίωσε ότι αυτό έχει γίνει, παραπέμποντας ωστόσο στην Κυβέρνηση για το περιεχόμενο της επιστολής. Κληθείς να πει αν του στάλθηκε ενημερωτικά, απάντησε καταφατικά.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο κ. Λακκοτρύπης «είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει πλήρως για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πρόσθεσε, «ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα και για ένα μέλλον ευοίωνο που θα διασφαλίσει συνθήκες ανάπτυξης, ευημερίας, κοινωνική προκοπής για το λαό μας και τις επόμενες γενεές». Αλλά, είπε, «και για τη δραστική γεωπολιτική, γεωστρατηγική, γεωοικονομική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που για χιλιάδες χρόνια ήταν το επαχθές βάρος για την Κύπρο, δηλαδή η γεωγραφική μας θέση, με τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας στην ΑΟΖ μας, αποδεικνύεται και θα αποδειχθεί ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα». Γιατί, πρόσθεσε, «η γεωγραφική μας θέση υπήρξε όπως είπα για χιλιάδες χρόνια πηγή κακοδαιμονίας, δουλιών, κατοχών, ενώ τώρα η Κύπρος με τη διαπίστωση το φυσικού της πλούτου εντός της ΑΟΖ της, η οποία κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία ειρήσθω εν παρόδω  αποτελεί και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του ευρωπαϊκού δικαίου και όχι απλώς έχει επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αυτή λοιπόν η εξέλιξη αποκτά μια τεράστια σημασία, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο, αλλά η αναβάθμιση, η γεωπολιτική, η γεωστρατηγική, μπορεί να επιδράσει ευεργετικά και στις προσπάθειες για μια σωστή, δημοκρατική, βιώσιμη, λειτουργικού λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ευχαρίστησε τον κ. Λακκοτρύπη για την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ως Βουλή «ομόθυμα και ομόφωνα στηρίζουμε αυτή την πορεία, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, με σωφροσύνη, για να αποδειχθεί πράγματι αυτό που έχει κατά κόρον λεχθεί ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι ευλογία τόσο για την παρούσα όσο και για τις επόμενες γενεές».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει τόσο η διεθνής, όσο και η ευρωπαϊκή κοινότητα να δώσουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Τουρκία ακόμη και σήμερα είπε ότι «αποδεικνύουν ένα αυταρχισμό, μια δεσποτεία και ένα σουλτανισμό από πλευράς της πολιτικής τάξης πραγμάτων του κ. Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου είναι και ένα μήνυμα πως θα πρέπει η διεθνής και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της περιοχής, και αυτό το πρόβλημα έχει όνομα: Τουρκία».

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε από την πλευρά του ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά.

«Συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν την εμπορική πτυχή των ενεργειακών, αλλά και την γεωπολιτική πτυχή αυτών των θεμάτων», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι αυτό «γίνεται στα πλαίσια ενημέρωσης όλων των πολιτικών κρατικών αξιωματούχων ούτως ώστε να μπορέσουμε, όπως είπε και ο Πρόεδρος, με μια φωνή να βγάλουμε έξω τα μηνύματα που πρέπει να βγάλουμε σε όλα τα κέντρα αποφάσεων τα οποία κατά καιρούς και συχνά συναντούμε».

Ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε τέλος τον Πρόεδρο της Βουλής ότι «θα συνεχίσουμε το ίδιο υπεύθυνα να αναπτύσσουμε αυτή τη μεγάλη προοπτική του λαού μας και θα τον κρατήσουμε ενήμερο για όποιες σημαντικές εξελίξεις έχουμε τους επόμενους μήνες».

 

– See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=344b41b911114c84b133b09668a36624#sthash.gEr9fuI6.dpuf