Ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για Επιχειρηματική Επανεκκίνηση

 


Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δεκάδες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν σήμερα για τις Ευκαιρίες Επενδύσεων και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, στη διάρκεια Επιχειρηματικής Συνάντησης που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του CIIM και το Cyprus International Institute of Management, σε συνεργασία με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM Κυριάκος Θεοφίλου, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες, ανέφερε ότι σκοπός και επιδίωξη της πρωτοβουλίας των διοργανωτών είναι η ώθηση στο Επιχειρείν και την Καινοτομία, διαβεβαιώνοντας ότι «η προσπάθεια και η συμβολή μας στον αγώνα που διεξάγεται για έξοδο από την κρίση που βιώνουμε, θα συνεχιστεί».

Στις ευκαιρίες χρηματοδότησης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τριών ειδών χρηματοδοτήσεις.

«Τα κάθετα κονδύλια τα οποία διανέμονται σε διάφορους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αγροτουρισμός, η ανακύκλωση, η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο δεύτερος τρόπος αφορά τα οριζόντια κονδύλια, για τα οποία οι Κύπριοι επιχειρηματίες θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση, που θα περιλαμβάνει άλλους δυο εταίρους από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ο τρίτος τρόπος άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι μέσα από ανοιχτές προτάσεις, οι οποίες ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποβάλλονται απευθείας στις Βρυξέλλες», είπε.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie Ανδρέας Πίττας ανέφερε πως «η Κύπρος εδώ και καιρό έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική», προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας είναι τέσσερεις φορές πιο ακριβή από τη Ρουμανία, τεσσεράμισι φορές πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, τρεις φορές πιο ακριβή από τη Σλοβακία, δεκαπέντε φορές πιο ακριβή από ορισμένες επαρχίες της Κίνας, δώδεκα φορές πιο ακριβή από την Ινδία, ενώ το κόστος ενέργειας είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε απλοποίηση των διαδικασιών και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις, αναζήτηση συνεργασιών και επενδύσεων από την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ισραήλ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, τα Η.Α.Ε., το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, ανάπτυξη του ιατρικού, αθλητικού και συνεδριακού τουρισμού και προώθηση της καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων προς εξαγωγή.

Την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020 ανέλυσε ο Ανώτερος Λειτουργός του Γραφείου Προγραμματισμού Άδωνης Κωνσταντινίδης. Αναφερόμενος στις επενδυτικές προτεραιότητες και τις κατηγορίες δράσεων για έξυπνη ανάπτυξη, εξήγησε ότι στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας προωθούνται οι επιχειρηματικές επενδύσεις, η τεχνολογική και εφαρμοσμένη έρευνα, η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η διασύνδεση εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών φορέων.

Η Ανώτερη Λειτουργός του Γραφείου Προγραμματισμού Ανθούλα Χαραλάμπους Σαββίδη παρουσίασε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, λέγοντας πως στο πλαίσιο της κατανομής των πόρων ανέφερε, η Κύπρος για την περίοδο 2007-2013 εξασφάλισε  €640 εκ.

«Τα €400 εκ. αφορούν χρηματοδότηση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της  απασχόλησης. Συμπεριλαμβάνοντας τη συνεισφορά του Κρατικού Προϋπολογισμού, είπε, το ελάχιστο ποσό που θα διοχετευτεί σε αναπτυξιακά έργα ανέρχεται στα €760 εκ. Το συνολικό ποσό των €760 εκ. πρέπει να διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015 και το ποσοστό συνεισφοράς της ΕΕ δύναται να ανέλθει μέχρι και 85% της συνολικής δαπάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση της κοινοτικής συνεισφοράς στο 95%, κατέληξε η κ. Σαββίδη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ