Επ. Κεφαλαιαγοράς: ”Αποδεσμεύστε και κάτω από τις 100.000”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Tων πελατών των ΚΕΠΕΥ τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα σε συλλογικούς λογαριασμούς στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς τις ΚΕΠΕΥ και προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ζητεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, η οποία σημειώνει ότι το 18% των συνολικών κεφαλαίων των ΚΕΠΕΥ, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, παραμένει εγκλωβισμένο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς σε συντονισμένη και συνεχόμενη προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση του CIPA, για να περάσουν στο εξωτερικό τα κατάλληλα μηνύματα που θα έχουν αποτέλεσμα να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Καλογήρου είπε ότι μετά την απόφαση του Eurogroup και τους συνεπακόλουθους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, από τις 137 αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο, περίπου 45 έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις, καθώς οι ΚΕΠΕΥ διατηρούσαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 18% (περίπου 257 εκατομμύρια ευρώ) των συνολικών κεφαλαίων τους,  ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, (608 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 791 εκ. ευρώ χρήματα πελατών). Το 44% των 257 εκ. ευρώ βρισκόταν στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Δεν είναι αρκετά μεγάλες οι επιπτώσεις στις ΚΕΠΕΥ, διότι είχαν κατατεθειμένα στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι από τα κεφαλαία που έχουν εγκλωβιστεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ένα μεγάλο ποσοστό (44%) βρίσκεται στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Σε σχέση με το συνολικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, η κ. Καλογήρου είπε ότι από αυτό το ποσό βρίσκεται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 22% ή περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν χρήματα πελατών και το 14% ή περίπου 87 εκ. ευρώ που αφορούν ίδια κεφάλαια των ΚΕΠΕΥ.

Για να καταδείξει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ΚΕΠΕΥ, η κ. Καλογήρου είπε ότι αυτές οι εταιρείες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πελατών, ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (χρήματα πελατών ύψους 1,2 δισ. ευρώ και χρηματοοικονομικά μέσα, ύψους 6,3 δισ. ευρώ), ενώ πραγματοποιούν έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών, ύψους περίπου 2,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μεγάλα αυτά ποσά καταδεικνύουν τη σημαντικότητα των ΚΕΠΕΥ και τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτές οι εταιρείες για την κυπριακή οικονομία, επισήμανε.

Όσον αφορά τον αριθμό των ΚΕΠΕΥ, των οποίων έχουν επηρεαστεί τα ίδια κεφάλαια, η κ. Καλογήρου είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2013, “φαίνεται ότι από τις 137 αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ, έχει επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια μόλις τριών εταιρειών”, με αποτέλεσμα ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων τους να έχει υποχωρήσει κάτω από το 8%.

Όπως εξήγησε, ο μικρός αριθμός των ΚΕΠΕΥ που έχουν επηρεαστεί οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρούσαν πάντα υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που για τις εταιρείες απαιτείται να είναι στο 8% των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά και από το γεγονός ότι οι δραστηριότητες των περισσότερων ΚΕΠΕΥ είναι στο εξωτερικό, όπου είναι κατατεθειμένο μεγάλο μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους και τα πλείστα χρήματα των πελατών τους.

Η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι θέμα που παραμένει ακόμη να αιωρείται είναι το ποσό που θα απολέσουν τελικά οι ΚΕΠΕΥ από τα ίδια κεφάλαια, πέρα του 37,5% που έχει ήδη κουρευτεί, ενώ θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και “θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα” είναι και το πως θα επηρεαστούν τα ατομικά κεφάλαια των πελατών που διατηρούν σε συλλογικούς λογαριασμούς οι ΚΕΠΕΥ και κατά πόσον αυτά είναι κάτω από 100.000 ευρώ, ανά πελάτη.

Σημείωσε ότι οι πελάτες των ΚΕΠΕΥ αναμένουν ακόμη από την αρμόδια Επιτροπή της ΚΤ να διαχωρίσει, ανά πελάτη, τα χρήματα που έχουν κατατεθειμένα οι πελάτες των ΚΕΠΕΥ για να διαφανεί ποια είναι κάτω από 100.000 για να απελευθερωθούν και ποια όχι, “έτσι ώστε να υπάρχει καθαρότερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ΚΕΠΕΥ”. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι δεν έχουν αποδεσμευθεί ούτε τα χρήματα των πελατών, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να πλήττεται η αξιοπιστία των ΚΕΠΕΥ προς τους ξένους πελάτες τους. 

Ανέφερε ότι η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταβάλλει προσπάθειες να βοηθήσει τις ΚΕΠΕΥ να πάρουν από τα χρήματα τους που είναι εγκλωβισμένα στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, τουλάχιστον τις πρώτες 100.000 ευρώ, ενώ γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, να αποδεσμευθούν χρήματα πελατών τα οποία διατηρούνται σε συλλογικούς λογαριασμούς από τις ΚΕΠΕΥ.

“Αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη διεκπεραιωθεί”, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται “σε συνεχή επικοινωνία με την ΚΤ για να επιλυθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα το θέμα”.

Το θέμα, συνέχισε, πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα διότι κάθε μέρα που περνά πλήττεται περαιτέρω η αξιοπιστία των ΚΕΠΕΥ προς τους πελάτες τους, ενώ παράλληλα επειδή αυτές οι εταιρείες είναι εποπτευόμενες από την Επιτροπή, δεν μπορείς να γνωρίζεις τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα θέματα στα ίδια κεφάλαια τους, πρόσθεσε.  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι το γενικότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε μετά την απόφαση του Eurogroup είναι ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου ως ασφαλής προορισμός επενδύσεων και από τη στιγμή που οι πελάτες των ΚΕΠΕΥ δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματα τους ενισχύεται η αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των ξένων επενδυτών.

Συντονισμένες προσπάθειες ενίσχυσης εμπιστοσύνης επενδυτών

H κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς υπό την καθοδήγηση του CIPA για ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης και για να αντικρουστούν κάποια δυσφημιστικά δημοσιεύματα για την Κύπρο.

Mέσω του CIPA πρέπει να γίνει προσπάθεια για να δοθεί το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι κέντρο υπεράκτιων εταιρειών αλλά μια ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει αυστηρότερες νομοθεσίες ακόμη και από αυτές τις ευρωπαϊκές οδηγίες, σε αρκετά θέματα, πρόσθεσε.  

Η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσφημιστικά δημοσιεύματα και δηλώσεις από χώρες ανταγωνιστικές προς την Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για “κούρεμα”, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Μάλτα και η Αγγλία.

Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προσπάθειες που κάνει για να πλήξει την Κύπρο η Μάλτα, η οποία, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, καλεί τους επενδυτές να αποχωρήσουν από την Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει κέντρο υπεράκτιων εταιρειών, και να εγκατασταθούν σε μια εποπτευόμενη χώρα όπως είναι αυτή.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα οι αδειοδοτήσεις ΚΕΠΕΥ και δεν έχει παρατηρηθεί μετακίνηση τους σε άλλες χώρες λόγω του ευνοϊκού κυπριακού φορολογικού καθεστώτος, αλλά αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπως επισημαίνει, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ