Επενδυτικά κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα προωθεί η Κυβέρνηση

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει φορολογικού χαρακτήρα κίνητρα για επενδύσεις και νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με πρόθεση να ενθαρρύνει την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση και κατασκευή μεγάλων έργων, .

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, σε δήλωση μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση είναι εταίρος με τη Ομοσπονδία στην κοινή προσπάθεια για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγγελία σημαντικών πολεοδομικών κινήτρων που μπορούν να αναζωογονήσουν την οικοδομική βιομηχανία στον ιδιωτικό τομέα και να προσελκύσουν, ταυτόχρονα, σημαντικές ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξαγγείλει και νέα, φορολογικού χαρακτήρα πλέον, κίνητρα. 

«Πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο μας έχει αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο στο να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πιστεύουμε ότι θα ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να εμπλακεί αμεσότερα στην υλοποίηση και κατασκευή μεγάλων έργων», συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας ότι «από την άλλη έχουμε αναλάβει την υποχρέωση έναντι των εργολάβων να διευκολύνουμε με την κατάργηση ή τη σύντμηση γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να γίνονται συντομότερα οι πληρωμές αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

Συμπλήρωσε ότι «θα είμαστε σε θέση τον επόμενο μήνα να δώσουμε περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τη δυνατότητα έναρξης και νέων αναπτυξιακών έργων, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες τις οποίες γνωρίζετε και κατανοείτε».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η προώθηση των ώριμων αναπτυξιακών έργων καθυστερεί λόγω οικονομικών δυσκολιών, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «υπήρξαν έργα τα οποία είχαν ενταχθεί και σε προϋπολογισμούς του 2012 και του 2013 που αφαιρέθηκαν επειδή δεν υπήρχαν λεφτά”.

Προσθέτοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 θα είναι προϋπολογισμός λιτότητας με πρόσθετες περικοπές, εκτός από εκείνες που επιβλήθηκαν το 2012 και το 2013, είπε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με εξοικονομήσεις και πιο στοχευμένη και νοικοκυρεμένη διαχείριση των περιορισμένων πόρων και κινητοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου Κώστας Ρουσιάς ανέφερε ότι παρατέθηκαν τα προβλήματα και οι προτάσεις τις οποίες προωθεί η Ομοσπονδία ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη ώριμων έργων, η μείωση των επιτοκίων και  να τερματιστούν οι περιορισμοί στον τραπεζικό τομέα.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός με τη δήλωσή του ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου έργα πράσινης ανάπτυξης, εξέπληξε ευχάριστα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ