Επέστρεψε στην Τουρκία ο Ερντογάν-Έκκληση για ηρεμία (vid)


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την επιστροφή του στη χώρα από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική.

Μπροστά σε περίπου 10.000 υποστηρικτές του κόμματός του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι οι διαδηλώσεις έχουν χάσει τη δημοκρατική τους φύση και έχουν μετατραπεί σε πράξεις βανδαλισμού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους, μερικοί από τους οποίους φώναζαν συνθήματα κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που επί 7 ημέρες συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους και την Πέμπτη σε πολλές πόλεις της χώρας. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας εκτυλίχθησαν σε τουλάχιστον μία περιοχή της Κωνσταντινούπολής. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι αντιτίθενται στο αυταρχικό μοντέλο ηγεσίας του Ερντογάν και τις προσπάθειες για την εφαρμογή ακόμα πιο περιοριστικών νόμων, όπως αυτοί που ρυθμίζουν την κατανάλωση αλκοόλ.


Erdogan returns to Turkey από CNN_International

Συγκεντρώσεις και την Πέμπτη

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη φορά στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα περιμένοντας την επιστροφή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στη Βόρεια Αφρική.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε, για έβδομη συνεχή ημέρα, στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί από αυτούς φώναζαν συνθήματα προτρέποντας τον πρωθυπουργό της χώρας να παραιτηθεί, άλλοι διαμαρτύρονταν με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ μερικοί τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία κατά της ανοικοδόμησης του πάρκου στην πλατεία Ταξίμ, εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή επίδειξη της δημόσιας οργής κατά του “αυταρχισμού” του Ερντογάν και του κόμματός του, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

“Όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν και τις δηλώσεις που θα κάνει. Θα αποφασίσει τη μοίρα αυτής της εκστρατείας, είτε κατευνάσουν τα πνεύματα είτε συμβεί ακριβώς το αντίθετο”, είπε ο Μεχμέτ Πολάτ, 42 ετών, καπετάνιος σε πλοία, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα δεν έχει εργαστεί επειδή παρευρισκόταν στις διαδηλώσεις. “Αυτοί οι άνθρωποι έχουν λόγο που συγκεντρώνονται εδώ επί τόσες ημέρες και θα πρέπει να καταλάβει γιατί γίνεται αυτό”, είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, παρά τις πρόσφατες βίαιες αναταραχές, ο Ερντογάν παραμένει με διαφορά, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.