Ερευνητική-Χαραλάμπους: Μνημόνιο για τους δειλούς!

 

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και θεμάτων της Ε.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών, είπε πως το μνημόνιο είναι «η λύση όταν δεν έχεις θάρρος».

Ο Αντρέας Χαραλάμπους όταν κλήθηκε να μιλήσει για τον οικονομικό κατήφορο από το 2009, τον απέδωσε στην υπέρμετρη αύξηση των δαπανών. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσαν με σημειώματά τους από το 2010 ότι τα δημοσιονομικά έπρεπε να διατηρηθούν υγιή.

«Έπρεπε να ήμασταν προσεκτικοί» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι η αύξηση του πιστωτικού τομέα επεκτάθηκε κατά 100% σε περίοδο 3 χρόνων οδηγώντας σε μια… υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν αυτά τα προτεινόμενα μέτρα από το 2010 υλοποιήθηκαν από την πολιτική ηγεσία, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι εάν υιοθετούνταν έγκαιρα τα μέτρα σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο τότε τα προβλήματα θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν.

Όσο δε για τον κύριο λόγο που δεν υλοποιήθηκαν οι προτάσεις, μίλησε για το πολιτικό κόστος, το οποίο επιφέρει μια δημοσιονομική ή διαρθρωτική αλλαγή.

Επιπλέον, έκανε λόγο για κακή εκτίμηση των δεδομένων από την πολιτική ηγεσία.

Ανέφερε, ακόμη, ότι όταν έγιναν συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2010, σε σχέση με το υπερβολικό έλλειμμα, επί Υπουργίας του Κίκη Καζαμία, λήφθηκαν μέτρα, τα οποία ήταν προς την ορθή κατεύθυνση όμως δεν είχαν συνέχεια.

Εξάλλου, απέδωσε σε τρεις λόγους τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές, τον Μάιο του 2011:

*Το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την έκθεση του στην Ελλαδική αγορά και τα ελληνικά ομόλογα.

*Η ανυπαρξία μέτρων που καθιστούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα μη βιώσιμο τροφοδοτώντας έτσι συνεχώς το δημόσιο χρέος.

*Οι περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης. Οι τομείς που έφεραν την ανάπτυξη στο παρελθόν, περιορίστηκαν.