ΕΥΡΩΚΟ: Δραστικά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, που εκτός από τα έσοδα θα αποκαταστήσουν και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης ειδικά στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα που υπονομεύει την οικονομία του τόπου γιατί στερεί από το κράτος σημαντικούς πόρους.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ υποδεικνύει ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεταξύ των πολλών που πρέπει να γίνουν επιβάλλεται:

1. Να θεσπιστούν ισχυρά αντικίνητρα με αυστηρές ποινές που θα λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους φοροδιαφεύγουν.

2. Να μειωθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής με τη χρήση απρόσωπων τεχνολογικών εφαρμογών που θα ελαχιστοποιούν την επαφή του φορολογούμενου με τις φορολογικές αρχές και θα αποτρέπουν φαινόμενα διαφθοράς.

3. Να καλλιεργηθεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες με τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, που θα οικοδομηθεί μέσα από ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό περιβάλλον.

4. Να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την είσπραξη των φόρων που δικαιούται το κράτος από όσους αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν και με βάση τις Εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας.

5. Να υπάρξει από μέρους του κράτους μέριμνα στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και γενικότερα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή συνδέεται με την αλλαγή της κατεστημένης νοοτροπίας και της ευαισθητοποίησης πολιτών σε θέματα φοροδιαφυγής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ