Φώκια Monachus monachus στο Ζύγι!-Εντοπίστηκε από ψαράδες

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Πρόκειται για το είδος Monachus monachus. Η Μεσογειακή αυτή φώκια, η οποία ανήκει στα άγνωστα θηλαστικά της άγριας φύσης του νησιού, παλαιότερα κατοικούσε στις ακτές μας. Η υπερεκμετάλλευση των ακτών και των θαλασσών έχουν αποδεκατίσει το είδος.   Η εξαφάνιση μιας φώκιας δείχνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Φαίνεται πως το υποθαλάσσιο οικοσύστημα στην περιοχή Ζυγίου, άρχισε να αναβιώνει μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στο Μαρί πριν από δύο χρόνια.

Αμφίβολο το γεγονός εάν  ήταν μία φώκια ή δύο, λόγω του γεγονότος ότι κολυμπούσαν πολύ γρήγορα. Το όνομα της, φώκια Monachus monachus, υποδηλώνει πάντως ότι αυτού του είδους οι φώκιες ζουν μοναχικά. Υποστηρίζεται βέβαια, πως μπορεί να ονομάστηκε έτσι κι  απʼ τις δίπλες που έχει στο λαιμό της, διότι θυμίζουν πτυχές σε ράσα μοναχού.

Οι ψαράδες τόνισαν πως ήταν μεγάλου μεγέθους, ένα  άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο. Μια φώκια αυτού του είδους μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα μήκος και ζυγίζει μέχρι και 300 κιλά. Τρέφονται με μικρά ψάρια και αστακούς, αλλά κυρίως με χταπόδια τα οποία ψαρεύουν. Οι ψαράδες βέβαια, δεν παρέλειψαν να παραπονεθούν  ότι τους έφαγαν την ψαριά. Κι αυτό αποτελεί ένα από τους κυριότερους λόγους θανάτωσης τους.

Η Μεσογειακή φώκια, ένα ευρισκόμενο στο χείλος της εξαφάνισης θηλαστικό, είναι αναγκαίο να προστατευτεί από τις αρμόδιες αρχές.

* H φωτογραφία απεικονίζει συλλεκτικό νόμισμα που εκδόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.