Γ. Λιλλήκας: «Τεράστιες οι ευθύνες του Προέδρου για το κούρεμα»


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μιλώντας από το βήμα της Α’ Συντακτικής και της Α’ Εκλογικής Συνέλευσης της Συμμαχίας των Πολιτών, έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι  «η εκ των υστέρων συνειδητοποίηση από τον Πρόεδρο του τραγικού λάθους του, να δεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων και τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, δεν μειώνει τις τεράστιες ευθύνες του».

«Ευθύνες», σημείωσε, «επωμίζονται και οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τον περασμένο Δεκέμβρη τα μνημονιακά νομοσχέδια και επικύρωσαν τον Απρίλη το μνημόνιο».

Ανέφερε ακόμη ότι «ενώ όλοι γνωρίζαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για να αποφευχθεί η κρίση, το παραδοσιακό κομματικό κατεστημένο, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από την Τρόικα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες πάνω στη χώρα».

«Ενώ υπήρχαν και υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός Τρόικας, μικροκομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες υπερίσχυσαν του εθνικού συμφέροντος. Αυτή την ώρα επείγει ο απεγκλωβισμός μας από το μνημόνιο γιατί οι ανέφικτοι στόχοι του θα οδηγούν από το ένα πακέτο λιτότητας στο άλλο, εξανεμίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την κυβέρνηση «να ασκήσει βέτο στο προγραμματιζόμενο, για τις 26 Ιουνίου, άνοιγμα του προενταξιακού κεφαλαίου Περιφερειακής Συνεργασίας» της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρενοχλεί τις έρευνές μας στην κυπριακή ΑΟΖ, συναίνεση της Κυβέρνησης στην ομαλοποίηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, θα αποτελεί επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «τυχόν διαπραγμάτευση επί του εγγράφου των κωδικοποιήσεων Ντάουνερ δεν θα οδηγήσει απλά σε νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν, αλλά σε μια χειρότερη εκδοχή του Σχεδίου Ανάν».

Είπε ακόμα ότι «το Εθνικό Συμβούλιο πριν καθορίσει τη διαπραγματευτική του ομάδα, πριν συναινέσει σε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να σχεδιάσει, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης, τόσο για το περιεχόμενο και τη μορφή της λύσης, όσο και για τη διαχείριση των εξελίξεων».

Σημείωσε ότι «επιβάλλεται να προηγηθεί η αποκατάσταση των σχέσεων μας με τη φίλη χώρα της Ρωσίας και να διασφαλίσουμε την ενεργό και ισότιμη εμπλοκή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού» και τόνισε ότι «θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ  Ντάουνερ, με ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό μεσολαβητή, ο οποίος θα εγκαταλείψει τις απαράδεχτες υπονομευτικές και μεροληπτικές πρακτικές Ντάουνερ».

Αναφερόμενος στη Συμμαχία, την περιέγραψε  ως «ένα ανοιχτό κοινωνικό Κίνημα που βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες, τους οποίους θέλουμε να ακούμε και στους οποίους θέλουμε να λογοδοτούμε, υιοθετώντας τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, το Ανακλητό, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και δίνοντας βήμα και ψήφο και στα μη μέλη».

Τόνισε ότι «η Συμμαχία Πολιτών αποτελεί, πλέον, μια νέα πραγματικότητα στο πολιτικό περιβάλλον της Κύπρου», προσθέτοντας πως «είναι η σύγχρονη ενοποιητική και διεκδικητική απάντηση στις σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας».

Επεσήμανε ότι «πολίτες με διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο δίνουν τα χέρια, για να υπηρετήσουν ένα κοινό όραμα, το όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του εκσυγχρονισμού του πολιτικού μας συστήματος».

Επίσης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με τη δημιουργία της Συμμαχίας «το κατεστημένο μπορεί να ανησυχεί, η κοινωνία, όμως, μπορεί να ελπίζει».

Κατά την Α’ Εκλογική Συνέλευση της Συμμαχία των Πολιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, εξελέγησαν επίσης στη θέση του Συντονιστή Θεματικών Συμμαχιών ο Άγης Αγαπίου, ενώ στη θέση του Συντονιστή Οργανωτικού ο Τάσος Κύζας.

Η Α’ Εκλογική Συνέλευση αναμένεται να εκλέξει αργά το απόγευμα Πολιτικό Συντονιστή της Συμμαχίας, Συντονιστή Συμμετοχικής Δημοκρατίας και Συντονιστή Δραστηριοτήτων και Εκδηλώσεων. Επίσης, θα εκλεγούν 15 από τα 34 μέλη που έβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση της Πολιτικής Συγκλήτου. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ