Πρόεδρος: Ζητούμε αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων του Μνημονίου

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Ο Πρόεδρος μιλούσε σε δημοσιογράφους, εισερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ για να παρακαθίσει στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ιρλανδίας Patrick Scullion με την ευκαιρία της λήξης της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν θα γίνει πολιτική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφορικά με τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην εφαρμογή του Μνημονίου είπε ότι «αυτό που έχω να πω είναι ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε οι επιδιώξεις μας να τύχουν της κατανόησης των εταίρων μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων», ώστε να διευκολυνθεί από τη μια η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας ευρύτερα και των προβλημάτων «που ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν και ευρύτερα της ΕΕ,  αλλά και την ίδια ώρα να συμμετέχουμε ενεργότερα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για τη νεανική απασχόληση».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει διευθετηθεί συνάντηση με την κ. Μέρκελ και με άλλους ενώ θα επιδιώξω συνάντηση και με τον κ. Ντράγκι για να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα που ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ισραήλ για εξαγωγή ποσοστού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «συνιστώ υπομονή. Εμείς εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ή να δημιουργήσει τις όποιες προσδοκίες εύλογες ή μη».

Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με τις εταιρείες Noble, Delek και Avner, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική και έχει σχέση, ενδεχόμενα, με την απόφαση» του Ισραήλ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να αναφέρει περισσότερα, αλλά να είναι προσεκτικός.

Πηγή ΚΥΠΕ